Wednesday, May 4, 2011

a date with Timbalan Perdana Menteri

okay enough about photoshoot musim autumn. now nak cerita pasal lawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin ke universiti tulus Beijing Foreign Studies University.

Last two week punya cerita actually but still mencari masa untuk update tis entry. :)

bertempat di HOTEL bla bla bla...( i cant even remember my teacher's name ), lebih kurang pukul 6 ptg, kitorang gather kat sana.omg hotel tu memang 5 stars.i dont belong there. ( someday i will insyaallah ) and the food..reallyyyyy mmmmuah!!! sedap sangat. nothing much that night. just dengar secara live tan sri berucap. feels really homie. rasa semacam kat malaysia je. but rasanya kalau tulus dok malaysia pun tak mungkin dapat jumpa tan sri. 

haha ini nak cerita kejadian before dinner.masa ngah bosan menunggu untuk dipanggil masuk dalam dewan makan tu tulus ngan geng termasuk abang Zul ( our own guard ) lepak kat Starbuck. then a mamat Scotland ni dengan peramahnya tanya itu dan ini. well..tulus taklah cakap yang my english is good tapi so far apa yang dia cakap tu boleh tangkap. kalau tipikal malay cakap memang bolehlah faham. tapi kalau korang dapat bertutur bahasa Inggeris dengan lancar dengan orang2 mereka then boleh dikatakan yang korang memang berjaya dalam penggunaan bi korang! :)




tak berapa nak ingatlah nama mamat tu . sokayh tulus letak fakhrul eh.hehe ( main sebat )


fakhrul : what are you doing here wearing your tradition dress..looks very pretty.
tulus : thank you:). im here because im having dinner with my deputy prime minister. 
fakhrul : ouh. so you must be a very important people in your country.
tulus : haha! no im just a student and he would like to meet the malaysian students who study in beijng.

fakhrul : ouh i see...so can i meet him and shake hand with him?its my pleasure to meet him
tulus : hahahaha! i dont know fakh..rul. its not my job. :D




me with Tan Sri. picture ni priceless! bagi tuluslah...takde sorang pun yang amek picture sorang2 ngan Tan Sri. i was so nervous at dat time sebab semua mata pandang arah i. haha! but...peluang itu cuma sekali seumur hidup so just ambil jelah. hehe

dialog tulus ngan Tan Sri

tulus : Dato'...eh! Tan Sri. maaf ganggu tapi saya nak ambil gambar dengan Tan Sri boleh?
Tan Sri: boleh tapi cepat sikit...


peace! hehee!

and the rest of the ceremony is full of wasting memori kad je. hehe


my kesayangan. group usrah!ada kenan kat mana2 tak? pm tulus. hehehe!okay semua single baru perasan. hehe





looking at those chicken makes me wanna cry!







entahlah den pun tatau nak update apo. haha!


oklah. untuk date hari kedua pulak tpm buat lawatan ke universiti tulus. and tis time, kelas tulus kena buat persembahan! omg!!!!!! 


persembahan untuk tpm! really!!!!?


but the shows must go on...


amoi2 ni semua adalah peajar jurusan bahasa melayu kat uniersiti tulus. 



me and my classmate.korang dapat bayangkan tak betapa kencangnya, betapa rancaknya jantung ni berdegup degap! buttt kalau dah mmg kelas tulus yang buat persembahan mmg tak sah kalau tak lupa lirik. hehee









 .the women in white is my "laoshi".
ngah menyolek girlfriendsssssss. selagi tak macam badut pipi masing2 laoshi takkan approve it








and beliau loves it. :)








anatara petikan ucapan Tan sri


Malah beliau berkata, di sekolah-sekolah di Malaysia, murid-murid bukan Cina juga digalakkan untuk mempelajari bahasa Mandarin.

Katanya, beliau percaya dengan menguasai bahasa Mandarin, generasi muda pelbagai kaum di Malaysia akan dapat menghargai bahasa serta kebudayaan kaum Cina, yang menjadi antara aset penting dalam khazanah kepelbagaian budaya di Malaysia.
"Di sekolah-sekolah di Malaysia, bahasa Mandarin bukan diajar sebagai bahasa asing, tetapi sebagai bahasa ibunda kepada kaum Cina," katanya semasa melawat Beijing Foreign Studies University hari ini. 







tulus masuk berita.haha! ieyqa adam looking gojes there...pak wartawan. lain kali inform dulu taw...ni tulus ngah betulkan make up hang g rakam watpa...wat malu kat orang kampung den yo! hahaha! jussst kidding.


with whatever reason, memang bagus untuk kuasai semua bahasa di dunia ni.cuma identiti kita sebagai melayu jangan diabaikan.


oklah! ngarut je. bye sayang semua!

32 comments:

Make Your Own Words™ said...

peh best tu. bila la nak jumpa TPM atau PM dekat2..hmm..sebelum ni nampak TPM dari jauh je..

NaDic said...

cantiknye skirt korang! sweet ble capture sama-sama

tulus sweet said...

@make ur own word

nanti isyaallah hang lak jadi tpm beratur orang nak jumpa hang

@nadic

thanks..murah je.heeee

Make Your Own Words™ said...

hahaha..tak tentu lg nk jd TPM ke tak..lingkup msia nnti..:P

anyway bju tulus dgn TPM nmpak matching la..:)

caHAYA said...

tulus mmg sweet ... makanan sedap2 pon bunga ros jadi mangse kelaparan tulus..heee

tulus sweet said...

make ur own word.

tak cuba mana tawww?huhu
bju sama? mestilah father in law ngan daughter in law mesti serasiii:D

tulus sweet said...

@cahaya
best bunga tu.blik buat air sirap.huhuh

AesyaZealous said...

ni hao ma? hehehe...

wah msti best blaja kat sana.. goodluck ye.. tulus ade jd model kat mane2 magazine ke? cantik lorh...!!

Make Your Own Words™ said...

haha..

xnk jd TPM, jd PM trus..:P

tulus sweet said...

@aesya

ni haoooo.:)

tulus jadik model? in my dream. hahaha!!
tak cantik pun...edit pandailah. hehe

tulus sweet said...

@make your own word

samalah...tulus taknak jadi cikgu.nak jadik guru besar. hahhaa

acan ketot said...

nice...
blaj tmpt org..
still adat diutamakan..

PeNgEmiS dUniA said...

msk tv xgtau

p/s : ill never proud if i get the chance to snap pic with him or else lagi malu ade la .

JIJI YU said...

muhahaa..ko ngn tpm tu nmpak secocok..sedondon..

angkasa said...

waah bestnya akak!!jelesh i tahu,.

zOeY zAu YaH said...

muka sama eyqa adam je..sedara ka? hihi..dah siap follow.tq sbb mai blog saya..

Deeba Debab said...

msti berdebar debar kan. hee

tulus sweet said...

@acan

mestilah..kalau tak nanti takde jati diri. hehe!

tulus sweet said...

@pak ali

sorrylah actually i pun tatau.btw..tpm oklah...hehe

tulus sweet said...

@pak yus

ayah mertua ngan menantu haruslah serasi dan sedondon. haha

tulus sweet said...

@angkasa

haha.nak jealous apa.....biasa2 je..nanti ada peluang angkasa jumpa pulak eh

zaty luvlianncezzz said...

dasat ea..hehe
nice date

Mari menghayati di cni
mentua vs menantu

puterinuraqiliah said...

waaaah! seronoknya.
untung dpt jumpa pemimpin negara sndiri^^

nub said...

mesti dia mintak no. telefon kan lepas posing sama2. haa skandal TPM!

HARHAR

aleen aiden said...

pergh...dinner dgn timbalan pm dah 1 hal.tengok makanan die tu giler mabeles...hu3

SnowladieS said...

u amik course apa ye kat sne?

tulus sweet said...

@zATYY

dasattt! hehe

tulus sweet said...

@puteri

seronok2. sebab dapat masuk tv

:D

tulus sweet said...

@nub

haha! ta baik sangka buruk

tulus sweet said...

@aleen

mabeleess! sampai mimpi2lahhh
haha

tulus sweet said...

@snowladies

its mandarin

:)

nuruαshiα ♥ said...

wawhh..,best stdy obersee...skali ngn adek iqa ehh..