Saturday, December 24, 2011

CARA MENCUCI DARAH YANG TERKENA KAIN..



Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :

Daripada Asma r.ha katanya, "Seorang wanita datang kepada Nabi SAW lalu dia bertanya: 



'Baju salah seorang kami terkena darah haid.


 Bagaimana cara membersihkannya?' Sabda Rasulullah SAW: 'Mula-mula buang (kikis) 


darahnya, sesudah itu gosok-gosokkan kain itu 


dengan hujung jari dengan air, kemudian siram, lalu pakailah untuk solat." ( Hadis Riwayat 


Muslim )

"..Subhanallah..menurut hadis ini kain yang terkena darah haid..hendaklah dicuci dengan cara



 menyingkirkan dahulu darah tersebut dan


 kemudian cuci dengan air yang bersih sehingga yakin tidak ada kesan darah yang tinggal..









-tulus copy and paste je ni.Tulus jumpa kat Fb and tulus rasa sangat bermanfaat untuk 

semua...Bukan perempuan only okay! :)

Ps: Islam in about hygiene too! <^^>

Saturday, December 10, 2011

Terlalu Bermakna...

Dulu, angan-anganku ingin jadi seperti ayahku, jejaki kaki di United Kingdom. Terasa seperti angan2 itu makin jauh sejak aku bergelar pelajar sekolah menengah. di sana aku jatuh, aku jatuh dan aku jauh dari segala harapan. aku rasa seperti beban dalam keluarga. beban kepada ibu bapaku.I've failed on my own glory..
 entah kenapa aku yg dahulunya jaguh dalam segala hal , tapi waktu itu aku cuma mampu bercakap tentang "the Good Old Day" ku yg cukup indah.aku Johan dalam segala urusanku.That day! aku pilih jalan senang untuk jalani hidup.bersama rakan-rakan seperjuangan, but we've lost along the way. tiada tangan yg menghulurkan bantuan. kami cuma bepaut kepada satu sama lain. 

cukup menyampah dengan diri sendiri hingga suatu hari , seorang diriku berjalan untuk tenangkan fikiran. dengan tiada takwa dalam diri, dengan tiada iman yg aku warisi dari ayahku. aku duduk termenung mengira peratus masa depanku yg cerah. mungkin tak sampai 50%. 

aku dengan tidak sengaja telah menconteng dinding di pekan kelahiranku. meluahkan semua hasratku as soon after berlaku sedikit huru hara dalam keluargaku..biarlah ianya menjadi pengajaran dan tidak perlu diungkit kembali perkara yg dah berlaku. 




The mountain are too high too climb


aku yang kecil kecil ni cuma mampu berangan ingin terbang seperti mereka yg lain. aku ingin terbang jauh..jauh di tempat yg tiada siapa mengenali diriku. dan aku mengharapkan peluang kedua dari-Nya. Peluang untukku baiki diriku...baiki jahiliah diri yg berbakul bakul...tears are drop, sooner or later it wil stop, but till now, it still droping like a grey cloud in the sky, waiting for a storm to rain

Alhamdulillah walau betapa tenggelamnya aku saat itu, aku masih ingat untuk menadah tanganku ke atas memohon petunjuk dari-Nya. 

mak , abah..adik never show it...Sejak hari tu, terasa tangan ni bagai makin ringan menadah mengharap pertolongan dari-Nya yg nun jauh di sana. walau aku cuma ada masa 60 hari untuk hadapi ujian terakhirku sbg pelajar senior, tetapi aku masih terasa bagai ada sinar disamping ketakutanku. Aku yakin bahwa Allah sedang melihat usahaku. aku yakin Allah sentiasa menghantar Malaikatnya untuk menemaniku menghadapi saki baki masa yg ada. 

Namun bukan apa yg kita pinta akan berlaku. Allah seakan tidak menghiraukan doaku.Allah seakan tidak mencintai hamba yg hampir sesaat dalam hidupnya tidak pernah lekang dengan doa yg dipanjatkan kepada-Nya.

Aku ingin terbang! aku masih percaya yg aku boleh terbang! doaku hampir setiap malam. mata yang semula jadinya sepet ini, makin tak mampu terbuka luas bila bergenang dengan air mata. 

Waktu itu aku tidak pernah kenal erti dugaan. entah bagaimana aku boleh menghantar sms kepada seorang ustaz yg tak pernahku kenali , bertanyakan tentang apa pilihanku yang masih ada selepas ni. 

dan bermula dari hari itu , aku kenal erti Dugaan dan Redha Allah. Aku kembali berharap pada redhanya...dengan ungkapan ini semua adalah dugaan semata mata, aku tidak pernah hilangkan kepercayaanku terhadap janji Allah pada hambanya yg bersungguh-sungguh berusaha..





Allah Always Listen...As i pray



kenapa harus China? kenapa bukan di Negara2 yg lebih maju seperti negara Eropah seperti dalam fantasiku? aku mungkin agak keliru tatkala rezeki itu didepan mataku..


Abah, heroku yg bibirnya yg palingku ingin lihat ada senyuman terukir menjadi kenyataan. walau aku masih keliru pada waktu itu, bahwa adakah Chinalah tempatku mendarat setelahku angankan ingin terbang jauh?  


bagaimana aku ingin berhadapan dengan dunia baruku seorang diriku..tanpa mak, insan yg selalu mendengar luahanku....atau abah, insan yg melindungiku , dimana cuma nasihatnya saja yg aku boleh terima. aku masih memerlukan pendapatnya tentang setiap yg aku lakukan. tapi it's oklah. aku terima cabaran ini dengan hati yg terbuka






Looking for a Brighter Day


hari ini. Hari yg paling Sweet di Beijing, China...2 tahun bertarbiyah Bumi Allah yg aku tak pernah terfikir akan ku jejaki. sedar tak sedar, aku bukan lagi tulus dulu yg cuma meletakkan harapan di dinding2 di pekan kecil itu. aku bukan lagi tulus dulu yg suka melakar bayangan masa depannya sambil tertiarap lantaian ...


Awal Muharram yang sungguh bermakna. titik2 penghijrahan dari jahil seorang hamba kepada hamba yang Allah pegangi hatinya. Aku sedar selami ni aku bukan seorang hamba-Mu yg bertakwa ya Allah...Walau aku sangat hina disisi mu...tapi bantulah aku yaAllah..pilihlah aku ya Allah..jadikanlah aku hamba yg sentiasa bertakwa kepadamu Ya Allah...tetapkan jalan yg aku pilih ini yaAllah...jalan untuk bersamamu suatu hari nanti..


Aku seorang hamba yg lemah...hanya Kau kekuatanku...
Aku mampu bediri hari ini..Hanya kau Cintaku
Aku salah hari ini..Hanya kau Penerima segala taubat
Aku sedih hari ini..Hanya kau Bahu untukku pinjam dan meluahkan isi hatiku
Aku berbeza hari ini...Hanya kau yg Boleh menerimaku
Aku sejuk hari ini..aku bersyukur dengan nikmat kau limpahkan
Aku sihat hari ini...kepada kau saja aku beribadat


Wahai Allah...tanpa kau pegangi hati ini, besok mungkin aku akan lupa siapa kau disisiku selama ini...hamba hina seperti aku yg sering mengulangi dosa...I took ur love for granted. 


Janganlah terlepas aku dari penjagaan mu ya Allah...tatakala diri ini leka dan lalai...I Always Assumed That You'll Always Be There For Me...letakkanlah dunia di hujung jariku, akhirat di hatiku buat selama lamanya! jadikanlah aku hamba yg mengingati mu di masa susah dan senang. Janganlah kau menjadikannya terlewat untukku mengejar Cintamu...
Terangilah aku dari Syurgamu ya Allah....


Wahai Allah.pemilik hatiku..Aku merayu....aku merindui The Love That We Share...














Tuesday, December 6, 2011

Doa vs Perubahan

Apa benda dalam dunia yg korang paling takleh nak faham? duit ke? study ke? diri sendiri ke? bf ke? parents ke? kawan ke? apa2 pun jawapan korang...semuanya berbalik pada sikap diri sendiri. Bagi tulus...a'aa apa yg paling Tulus tak faham sekali lam dunia ni....Sikap seseorang .

sikap ni boleh dimaksudkan dengan character or manner seseorang. biasala ada orang tu sikap dia berbudi bahasa, sikap dia rajin mengemas ke, suka tolong orang ke..sikap yang positif sp yg tak suka.

tapi tulus paling takut kalau berhadapan dengan orang yg sikapnya......" angin ". 

sekejap kita rasa dia open..sekejap dia memang gila-gila. senyum, gelak.

but then......tiba2 boleh jadi mcm orang lain ngan kita. tak bercakap, masam muka ke...serba salah dibuatnya. 

so...Tulus tak tahu apa yg ada dalam fikiran orang yg mcm tu. mungkin ye kita salah, atau mungkin orang mcm tu kita jangan ambil hati sangat..dah lumrah setiap manusia tiada yg sempurna...

persoalannya..sampai bila korang boleh bersabar? 

well, well, wekkk :P

itu bergantung pada sekuat mana iman dan doa korang...kita sebagai manusia biasa mana mungkin berani menegur, kerna sayang akan ukhwah yg sedia terjalin mungkin lebur dek sepatah 2 kata.

walau sabar itu bukan jalan yg mudah...tapi ganjarannya tidak ternilai dengan harta dan barang Gucci .:p
Doalah jua peneman tatkala jalan sabar seakan berliku. 

tulus, korang, kau, dia, kita dan kami semua memang ingin lakukan yg terbaik dan yang paling sempurna, tapi itulah beza kita dengan pencipta kita yg Maha Sempurna..

ps: (ayat jiwang time ngantuk, tlg jgn muntah)
 

wordless weddy- Snowing di Bumi Beijing :)





Sunday, December 4, 2011

Untuk yang Heavy Facebookers


Hari ini hampir semua orang di antara kita punyai akaun Facebook. Namun berapa orang


 yang menilai dan mengambil

berat tentang sumbangan saham pahala atau dosa yang sedang berjalan dari profile Facebook



 masing-masing? 


Ada orang berkata, ‘Eh, aku main FB suka-suka jer, tak kan berdosa kot?’. 


Kita harus faham setiap saat dalam hidup, kita tidak akan terlepas dari 6 keadaan iaitu:

1。 Halal

2。 Haram

3。 Wajib

4。 sunat

5。 Makruh

6。 Harus 



*★*.•*´¨`*•.*★*.•*´¨`*•.*★*.•*´¨`*•.*★* 


Hukum menggunakan FB adalah ‘harus’. Namun apa yang kita kongsikan dalam FB itulah 



yang akan menentukan samada ia halal atau haram, memberikan kita saham dosa atau 


pahala. 






Antara dosa yang sering dilakukan tanpa sedar adalah: 



1。 Meletakkan gambar sendiri yang tidak menutup aurat. 



2。 Menyebarkan gambar orang lain yang tak tutup aurat. 



3。 Menyebarkan fitnah dan umpatan. 



4。 Berbual mesra (chatting) antara lelaki dengan perempuan dengan kata-kata yang boleh menaikkan syahwat. 



5。 Mengorat anak gadis (dengan cara yang salah) dan isteri orang. 



6。 Membuka aib diri, keluarga dan orang-orang yang dikenali. 



7。 Menggunakan bahasa-bahasa yang kesat.

8。 Menyakitkan hati orang lain dan. 


*★*.•*´¨`*•.*★*.•*´¨`*•.*★*.•*´¨`*•.*★* 


Renungkan kesalahan-kesalahan yang disenaraikan di atas dan semak balik cara



 kitamenggunakan FB selama ini. 



Adakah FB kita memberikan sumbangan pahala atau sumbangan dosa kepada kita?



Ketahuilah hampir setiap hari ada puluhan, ratusan malah mungkin ribuan orang yang



 melihat dan membaca FB kita. Sanggupkah kita menanggung semua dosa yang diterima dari


 setiap orang yang menjengok FB

kita? Mereka bukan setakat menjengok segala post dan gambar kita tetapi mungkin akan tag



 dan share gambar dan

semua post yang kita tulis kepada rakan-rakan mereka. 


*★*.•*´¨`*•.*★*.•*´¨`*•.*★*.•*´¨`*•.*★* 


Tindakan Yang Harus Diambil Sekarang! 



Buang semua gambar yang tidak menutup aurat, tabbaruj dan gambar-gambar yang tidak sopan. 



Buang gambar-gambar orang lain seperti artis, wanita cantik dan mana-mana gambar yang



 tidak menutup aurat, seksi, aksi lucah dan seumpamanya. 



Buang semua status yang berbentuk umpatan, fitnah, tiada kebenaran dan mungkin punyai



 kata-kata yang menyakitkan hati orang. 



Mohon maaf di atas semua kesalahan yang dilakukan. Seandainya FB kita membawa saham



 dosa, maka jika ditakdirkan esok kita meninggal dunia, saham dosa itu akan terusberjalan


 selagi orang melihat dan berkongsi apa jua yang kita

letakkan dalam FB itu. 



Sebaliknya jika saham pahala yang kita perolehi, bersyukurlah kepada Allah kerana saham



 itu tidak akan putus selagi orang lain memanfaatknnya.


 



Subhanallah… 


ps//saya share dari Facebook sis Te Amo..

Sunday, November 20, 2011

Exam Je Pun...LOL~

benci gila kat exam..wat malu je markah aku lagi rendah dari dak lain. yg lain markah suma nak 90 ke atas...aku nya markah...? lol~serupa budak tak study. baik aku takyah dtg skola ari2...

eh jap, yea adalah sikit2 kena mengena ngan Tulus. ( sikit ) loL~ so..a'aa mmg dak2 kelas Tulus suma did awesome in exam. Genius and smart, Tulus tak put an effort pasal study. hurm. okay. hehe.
minggu exam dah over, let it go..lantak pi lah ngan markah kita, sikit ke...sedang2 ke..terlebih markah ke..its over! we still have final examination..emm Tulus akan ada final exam pada bulan 1 ni..
then, jumpa kita kat Msia! :)

Well, im not interest talking about exam..it doesnt scared me. (except for the SPM) seriously. tapi exam yg paling Tulus takutkan adalah EXAM KITA DI AKHIRAT nanti. faham tak? ke nak kena cakap
malay? huhu. yep..Ujian kita di akhirat nanti. Pass ke kita kalau tuhan tanya ttg Solat kita, Amalan kita..dah ke jalankan responsibility kita sbg seorang anak..seorang muslim..seorang sahabat..
and most important, sbg khalifah Allah di muka bumi ni..nak jawab apa? odokhae mal hae??! buatnya jawapan takde dalam buku "reference" kita..sia2 tuhan pilih kita sbg hambanya.sia2 hidup kita yg kita dah bazirkan selama ni.. yg pentingnya talian hayat takde. mak ngan abah tak de nak back up anak dia. cikgu bio pun takleh nak buat pape Hipotesis.

Before ni, tak pernah pun terfikir ttg ujian di akhirat nanti. All i think is about ujian percakapan, ujian memandu, ujian seorang students..and never really care (  tak pernah tepike) pasal ujian yg terakhir dalam hidup
ni nanti..:(  Sob3~

Mekaceh usrahku..merekalah yg mengingatkankku ttg ujian itu..
my famili members yg paling banyak memperbaiki cara hidupku..Syukhran Ya Allah ketemukan aku dengan mereka..;(

Ku harap ujian yg terakhir untuk ku dan untuk semua nanti akan dapat "Excellent Mark" , Aku Juga Ingin Ke Syurga. :)

ps: do something to improve ur "Mark". thats the only way to be with Him^^and yea, cikgu Bio dapat buat hipotesis, semakin dekat kita ngan tuhan, makin senang jawab "exam", InsyaALLAH.


4.55 waktu Malaysia, kat sini dah Maghrib. Got To GO..;)

Wednesday, November 16, 2011

Spontaneous Thursday

^

Congratez Bro~



I love All of You...mom and dad, May Glod Bless You~
I miss you All...:(

Tuesday, October 25, 2011

wordless weddy


Kawan Jepun yg pergi korea ingat jugak kat nak beli hadiah untuk tulus. hehe..Walau takde rezeki lagi nak g, tapi dapat jugak amek bau dari sana. heee~



waa ni mmg barulah namanya Kpop!



huhu ni apa ni..? sp kenal!? comel tak sweater musim autumn saya?!

Thursday, October 20, 2011

Spirit Of Freedom. PALESTIN


As Salam dears semua..Its been A while since i last posted a serious message in my entry. I admit it, its been so hard for me to find the best entry for letting you guys read it, enjoy my entry, and take benefits from it. But as a  full time student, and 100 percent living in the single status, i'd sometimes enjoy too much. ive been busy hang out with my friends...online 24 7. like no other important things to think about. i was wrong all tis time

So enough with the Advance Speaks. Lets move to the next important phrase.

Malay pleaseeeeee^^^

Khamis, malam Jumaat. 13.10.2011(means baru sebentar tadi) Pelajar2 Islam, Melayu atau lebih senang nak ceta, bdak mesia mengadakan satu ceramah paling bermakna sepanjang 20 tahun nafasku berdup dap. Walaupun ditulis disitu semua dijemput hadir tapi yg hadir cumalah org Melayu. its been better if All Race (except the Jewis) been there, to tis Zionist Awareness. it has nothing to do bout Race or Religion,it is just something to Open Up Everyone's Mind and aware of World's Peace. We only have one World to live in. Powers only makes someone greedy. You can't find the Word of Humanity when you're living in the world of greediness. Options, closed!

Fayyad Azmi (berdiri) adalah senior SETAHUNku.tak banyak yang aku tau pasal dia.orgnya serious klaka,muka tebal,kalau time serious pun serious nampak lawak.Dialah yg konduk majlis tadi.

Abang Wan (duduk) dijemput khas untuk bg ceramah.Im not so sure, but i think he'd finished his study in Japan.
Status: One Loving Dad




What I Write Is Exactly What Abang Wan Tells Us In The Ceramah.

Why We Should Know? & Why Is That We Have To Know Our Enemy.



  • jika tahu kekuatan Musuh Insyaallah kita akan Menang
  • jika kita tak tahu kekuatan Kita Sendiri , kita akan berakhir dengan kekalahan
  • jika kita lansung tak tahu tentang kekuatan Musuh dan Diri Sendiri, kita tentu akan kalah 




Sejarah Zionis
  1. 1896 = Jer Junderstaaat (sy tak reti nak nyebut, said Abg Wan himself.)
  2. 1897 = WZO (World Zionis Organization)
  3. 1909 = Kejatuhan Sistem Khalifah
  4.  1916 = Syrkes-Picot
  5. 1917 = Deklarasi Belfour
  6. 1947 = Partition Plan
  7. 1948 = Negara Israel
  8. 1967 = Jatuhnya Masjid Al-Aqsa

Theodore Herzl


   Introduction to Theodore Herzl


  •  “Der Junderstaadt” (The Jewish State)
  • Australian Jewish
  • Seorang Atheist
  • Bapa Gerakan Zionis Sedunia
  • Pencetus Idea Penubuhan Erezt Yizrael (Negara  Israel)



WZO (World Zionist Organization)




Before 15th May 1948, a country called Yizrael was never exist  
In order to fulfilled the Multi-Idea of Theodore Herzl, he weill gonna have 3 element which is Power, The Citizents, and Land. 


pada waktu tu terdapat 2 negara yg terhebat dan termasyhur di dunia dari segala segi iaitu Argentina dan Palestin. WZO memutuskan untuk menawan Palestin kerana Palestin adalah kota yg digelar kota 3 agama, Islam, Yahudi, Kristian/Nasrani.






Why do they need a country?

  • Anti Yahudi di Eropah
  • nationalisme di Eropah






apa yg kita lihat skunk ni adalah Peta Bumi Palestin. yg hitam tu menunjukkan kawasan Palestin pada tahun 1946, dan tengoklah kawasan hitam tu makin berkurangan setelah hampir 50 tahun perancangan Israel untuk mendapatkan Bumi Kelahiran Para Anbia. Kawasan hitam tu skunk mungkin lebih kecik dari keluasan Kuala Pilah, negeri kelahiranku.


 Demi menjayakan perancangan mereka untuk mendapatkan tanah di Bumi Palestin mereka telah menggunakan 3 cara :



  1. Ditanah kosong mereka meletakkan orang2 Yahudi 
  2. Kekerasan ( Of course)
  3. Beli tanah dari orang Arab Muslim dan Arab Kristian






Kejatuhan Sistem Khalifah


whoever mess with Allah's, will gona pay for what  they've done!


Empayar Turki Uthmaniyyah jatuh angkara Presidennya, Mustafa Kemal Atarturk. Mustafa Kemal telah memecat Sultan Abdul Hamid yg diibaratkan seperti khalifah Islam yg terakhir. Sultan Abdul Hamid dipecat kerana enggan memberikan tanah org Islam kpd presidennya.










1916 = Syrkes-Picot
1917=Deklarasi Balfour


hubungan Prof. Chaim Weizmann yang amat intim dengan kerajaan British sebagai kuasa dunia pada waktu itu memberikannya kelebihan dalam merealisasikan impiannya demi mendapatkan Palestin. Hasil dari hubungan antara Chaim Weizmann dengan kerajaan British telah menjadikan Palestin Sebagai Negara yg diletakkan di bawah Mandat British.



 Prof. Chaim Weizmann
  • dalang kpd Deklarasi Balfour
  • Profesor dalam bidang Kimia
  • memberikan perkhidmatan kewangan,tentera dan perisikan untuk British



  29 Nov 1947       Partition Plan 




League of Nation telah membahagi Tanah Palestin kepada 2 bahagian iaitu :


  • Tanah Arab
  • Tanah Yahudi 

12 Mei 1948 PENUBUHAN ISRAEL telah diisytihar sendiri oleh David Ben Gunion. David Ben Gunion adalah PERDANA MENTERI PERTAMA ISRAEL. Chaim Weizmann pula menjadi PRESIDEN YG PERTAMA kepada Negara Israel..


JATUHNYA BAITUL MAQDIS

6 DAYS WAR, yg berlaku pada tarikh 5-10 Jun 1967 telah menyebabkan Baitul Maqdis & Masjid Al-Aqsa telah berjaya ditawan oleh Rejim Zionis.

 60. And make ready against them all you can of power, including steeds of war (tanks, planes, missiles, artillery, etc.) to threaten the enemy of Allah and your enemy, and others besides whom, you may not know but whom Allah does know. And whatever you shall spend in the Cause of Allah shall be repaid unto you, and you shall not be treated unjustly.

Surah Al-Anfal 8:60




Alhamdulillah siap jugak Tulus punya first and long entry bit About Palestin..Ingat, segala yg tulus tulis ni mungkin tidak lengkap,sebab tulus ambil betul2 dari apa yg tulus tulis dalam buku masa dgr ceramah Abg wan aritu.. tapi cukuplah kalau kita tahu siapa Palestin di muka bumi ni, dan betapa kejamnya tentera Yahudi terhadap saudara Seislam kita...

Sekian..Jzzklh.. :)) 

Tuesday, October 18, 2011

wordless weddy









Semalam pergi tengok Opera Cina

Bukan orang tak nak tolong budak malang tu, tapi......

Masa roomate buka radio Hot fm pagi tadi tulus pun pelik, sejak awal cik FBI tu bukak celoteh balik2 cerita pasal tak berperikemanusiannya rakyat di negeri...itulah inilah..sempat gaklah on9 pagi tadi. tiba2 kawan bagi kat wall pasal budak kena langgar kereta. SOryy kalau video ngeri2 , lucah2, hantu2 yg tergamamkan org ni Tulus tak layan. kalau siap hari bulan mmg kena blog sp yg kasi video2 camni..aman dunia internet Tulus sikit. hehe!

Video yg kawan tulus kasi tulus cuma dapat baca komen je..itu je yg tulus mampu, ramai yg komen "bodohnya deorang!!!" atau ""siannya budak tu! ""

Kalau dah komen cam ni kita dah boleh agak apa unsur2 video tu. samada kena langgar atau kena pukul.sebabkan FBI dah cakap budak tu kena langgar lari, hati tulus ni walaupun ceria kat luar masih mampu menangis walau dalam diam....apa yg buatkan ramai yg tak puas hati sebab kereta pertama yg langgar bdak malang tu boleh langgar then siap gelek 2 kali? yeke? 

org yg lalu lalang mcm ngan hal sendiri je, takde rasa kesian ke...takde rasa nak telefon bomba ke....jerit ke..Ya Alllah! at least sebanyak2 kes accident kat malaysia paling kurang rakyatnya prihatin..berhenti tengok, berhenti tolong, itulah masyarakat malaysia...:) saling tlong menolong dan saling bantu membantu..

langgar yg kali pertama tu dah cukup seksa budak tu nak tanggung...apa lagi kena langgar buat kali kedua..ARGGHHHH!!! korang hati2 ehh di jalan rayaa!

tapi disebalik cerita yg tak berperikemanusiann yg korg dgr ni sebenarnya ada kisah sebenarnya knp org ramai buat tatau or dalam erti kata lain, tak berani nak buat tindakan..

ini cerita real yg cikgu kitorang cerita..pernah satu masa dulu adalah sorg makcik ni...(pakcik ke makcik lupalah), mak cik ni ngah jln2, tiba2 kena serang jantung then meninggal kat situ jugak. sorg laki ni dtg tolong...call ambulans...iring mayat kat hospital..

apa yg dia buat tu amatlah berani..tapi yg kesalnya lepas je dea buat baik, tak memasal plak dia yg kena tuduh sebab kan makck tu meninggal..kononnya dia tu bukan dtg tolong tapi sebab dia yg buatlah...paling tak boleh bla kena bayar ganti rugi..beratus ratus ribu yuan jugaklah...kesian kat org tak bersalah..

Mmg tulus kutuk tindakan org yg lalu lalang tanpa ambil pape tindakan kat budak kena langgar tu..tapi setelah  dikaji rupanya ada sebab kenapa deorang tak berani nak tolong...hurm..( well at least tahanlah kereta lain supaya jgn terus jalan ke arah budak tu kan?!!)

cerita tulus ni betul cuma ada sikit2 silah info...harap clear apa pointnya...cerita budak kena langgar tu bukan berlaku di beijing, cuma berita tu dari akhbar beijng...

Friday, October 14, 2011

Pengganti Sukar Dicari Ganti

Salam...hyep! so hows ur Friday so far? Its saturday already...Tulus Jumaat mcm biasalah..Usrah. Tapi Usrah tis time is so....much different from before. Tulus ada group baru. Bukan mcm Tulus sorg je yg kena tukar tapi semuanya kena rombak balik. After almost 1 year and half kitorang bersama, dah mcm bukan group usrah je, Tapi Sister! yelah bukannya ada perjanjian untuk Jadi Sister, tapi susah nak terima bila pasni dah tak leh masak sama2, lepak sama2, hang out, burak pasal kahwin2 ni lagi....kalau takde usrah susah sikitlah nak dapat buat benda sama2. 


anyway! So tulus punya group usrah kali ni bergroup with Almost semuanya senior, just Me & Dayah, je yg dari old Group. 



Widad, mami, soko, sola, hunan

Tis is my Old and unreplaced Usrah Group. Its not like im not into the new Group, but with them, "we grow together, we dance, we cry, we mengumpat (not all the time), they
taught me  about life, about being A Muslim, and i feel im more matured becos of them.




It's feel normal that u really upset with changes. yurppp! samalah cm masa kita lepas pmr, then masuk sbp. scared takde kawan yg dpt fahami kita mcm mana best friend kita fhm kita, scared yg kita tak selesa nak mintak tolong kat kawan2 baru kita, scared environment baru mungkin affect kat study, yeah whatever more. 


Samalah mcm tulus. Its not that i upset about cant get along with my old Usrah group, just i already feels comfort with them. Im not a good cooker, im always late, i love eat , eat eat, and eat while kak Shikin is giving Usrah..oh yea, Kak syikin. She's the person that i scared the most when i first met her. she was like....da most unspoken girl in school. Not too long after she be my ketua usrah, suddenly! i found out that she's so captivating, i adore her so much. she's like my second sister in family. we do everything almost together, (except fishing.) kitorang takde cacing. hehe~


someone scared about changing becos of scared that she had to fake a smile.when we first have a new friend the situation are sometime feels so not real. jangan tipu, takde sp suka pura2 senyum. awkward right...it always happen for the first time, first met, or first come first serve. huhu. tapi taklah setiap masa kita fake kan smile kita, kalau dah mmg kita suka tersengeh nak wat camno...


I think.....most of single person (can be janda or duda) dalam dunia ni, i means yg dah late 40 tak jumpa pasangan baru sebab terlalu takut tak dapat yg sebaik bekas kekasih mereka. yg boleh layan deorang baik sampai dah tak rasa kehilangan seseorg. tapi of course mustahilkan..dah Allah yg pegang setiap kejadian, jodoh, and all that. hmmm..


Tulus pun single lagi..Am i too picky? hurmm...sometimelah..but as always, usaha dulu, baru tuhan tentukan siapa yg layak untuk diri kita.haha




We had lunch together taw! All thanks to kak shikin whose very good in makin our lazy feet moving



shopping skalie taw...ingat usrah kitorang sengkek sangat ke..haha

did our usrah Group went Bowling together. Yes we wre..:)

Melaram..you see, even there's so many people there, but our ukhwah are so strong. we managed to met and take a picture together. we re so bonding together




Viva forever!


Hurm actually tulus bukan nak sakitkan hati sp2, or accuse sp2 pasal hal kena rombak kumpulan usrah baru. just tulus nak suatu hari nanti, bila tulus dah dapat masuk dan sekepala ngan geng usrah baru tulus, bila tulus tengok balik entry ni one day, bolehlah tulus remember balik how much i really cant accept new thing.and laugh at it.. today sabtu, 15.10.2011 tarikh tulus mengadu kat blog pasal the new members, perhaps someday i will write how much i lve my new usrah group. Right?! 

GAMBATE TULUS!!!你能行的!FIGHTING!






ohh before i pogot...i must remind myself that after this, takde surat dari cik anon melayang dari pintu dah...dunia dah kembali tak fairytale...:(

so long..xoxo!!