Tuesday, October 18, 2011

Bukan orang tak nak tolong budak malang tu, tapi......

Masa roomate buka radio Hot fm pagi tadi tulus pun pelik, sejak awal cik FBI tu bukak celoteh balik2 cerita pasal tak berperikemanusiannya rakyat di negeri...itulah inilah..sempat gaklah on9 pagi tadi. tiba2 kawan bagi kat wall pasal budak kena langgar kereta. SOryy kalau video ngeri2 , lucah2, hantu2 yg tergamamkan org ni Tulus tak layan. kalau siap hari bulan mmg kena blog sp yg kasi video2 camni..aman dunia internet Tulus sikit. hehe!

Video yg kawan tulus kasi tulus cuma dapat baca komen je..itu je yg tulus mampu, ramai yg komen "bodohnya deorang!!!" atau ""siannya budak tu! ""

Kalau dah komen cam ni kita dah boleh agak apa unsur2 video tu. samada kena langgar atau kena pukul.sebabkan FBI dah cakap budak tu kena langgar lari, hati tulus ni walaupun ceria kat luar masih mampu menangis walau dalam diam....apa yg buatkan ramai yg tak puas hati sebab kereta pertama yg langgar bdak malang tu boleh langgar then siap gelek 2 kali? yeke? 

org yg lalu lalang mcm ngan hal sendiri je, takde rasa kesian ke...takde rasa nak telefon bomba ke....jerit ke..Ya Alllah! at least sebanyak2 kes accident kat malaysia paling kurang rakyatnya prihatin..berhenti tengok, berhenti tolong, itulah masyarakat malaysia...:) saling tlong menolong dan saling bantu membantu..

langgar yg kali pertama tu dah cukup seksa budak tu nak tanggung...apa lagi kena langgar buat kali kedua..ARGGHHHH!!! korang hati2 ehh di jalan rayaa!

tapi disebalik cerita yg tak berperikemanusiann yg korg dgr ni sebenarnya ada kisah sebenarnya knp org ramai buat tatau or dalam erti kata lain, tak berani nak buat tindakan..

ini cerita real yg cikgu kitorang cerita..pernah satu masa dulu adalah sorg makcik ni...(pakcik ke makcik lupalah), mak cik ni ngah jln2, tiba2 kena serang jantung then meninggal kat situ jugak. sorg laki ni dtg tolong...call ambulans...iring mayat kat hospital..

apa yg dia buat tu amatlah berani..tapi yg kesalnya lepas je dea buat baik, tak memasal plak dia yg kena tuduh sebab kan makck tu meninggal..kononnya dia tu bukan dtg tolong tapi sebab dia yg buatlah...paling tak boleh bla kena bayar ganti rugi..beratus ratus ribu yuan jugaklah...kesian kat org tak bersalah..

Mmg tulus kutuk tindakan org yg lalu lalang tanpa ambil pape tindakan kat budak kena langgar tu..tapi setelah  dikaji rupanya ada sebab kenapa deorang tak berani nak tolong...hurm..( well at least tahanlah kereta lain supaya jgn terus jalan ke arah budak tu kan?!!)

cerita tulus ni betul cuma ada sikit2 silah info...harap clear apa pointnya...cerita budak kena langgar tu bukan berlaku di beijing, cuma berita tu dari akhbar beijng...

6 comments:

Rtp Farra Arisha said...

ala..i feel so pity to that kid. kasihan kepadanya. rupa2nya ada sejarah dan kisah mengapa orang tidak mahu bantu. emm, i agree with you. at least klo diri sendiri tak boleh tolong skalipun, buatlah cara lain supaya orang lain boleh bantu. inikan tidak..sudah menjadi takdir agaknya. :'(

Anonymous said...

Undang-undang di China,

Langgar mati, hukuman lebih ringan.
Langgar hidup, hukuman lebih berat.

"Korang perasan tak dalam video tu, adik Yuen tu dilanggar dua kali oleh kenderaan pertama (the van), menggunakan tayar di hadapan pada mulanya, but then van itu berhenti dan terlihat bahawa dia terlanggar seorang budak lalu dia terus melanggar lagi menggunakan tayar belakang van. Kau tahu kenapa ? Sebab memikirkan denda yang lebih berat sekiranya langgar orang tapi mangsa masih hidup.

Kalau langgar orang tapi mangsa mati, si pemandu akan hanya dikenakan denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000. Demi memastikan dirinya selamat dan kurang bebanan, dia sengaja terus melanggar adik Yuen menggunakan tayar belakang van. Kerana takdir ? Adik Yuen masih bernyawa dan adakah sekarang pemandu van @ pesalah itu masih berharap adik Yuen mati sebab nak lepas dari hukuman yang lebih berat? Ya. dari surat khabar Cina hari ini. "
budak tu dah meninggal..bersuka rialah pemandu van tu..
WHAT THE HELL OF THAT?????

putput said...

kesian bdk tu..

Tulus Sweet said...

sis fara* mcm tak bertamadun pun ada...cuba kalau anak sendiri yg kena....!

anonymous*saya tahu undang2 di china ketat.selama duduk di china alhamdulillah tak pernah kena sebarang saman ke...notis polis ke..mmg alhamdulillah sebab tuhan lindungi...yeah WTH was that?!kenapa undang2 dia mcm menggalakkan org lain buat jenayah bunuh...tapi sapalah kita nak bantah undang2 deorg..kita ni yg dok msia , walaupun undang2 nya lebih adil bagi hukum bunuh pun masih banyak jenayah berleluasa..cuma doa mintak dijauhkan dari keluarga sendiri..mekaceh encik Anon ehh..thank for the info~

putput* akk dah tatau nak cakap camna...hati dah tak keruan banyangkan perasaan mak ayah dia yg sedih kenangkan anak dia tu.:(

nub said...

ini fakta yang tak ramai tau. aku pun baru jaa taw.

Cik Eliza said...

dunia akhir zamann...