Wednesday, February 9, 2011

step by step cara buat Kek Aiskrim Oreo.sonang yo!





actually tulus punya perut sangat sensitif.makan aiskrim pun boleh sakit.ni buat pun sebab tertarik dengan semua resipi kat blog kak miszlullaby.so semalam pergi econsave dengan mak pergi beli bahan2 nak buat kek aiskrim.hehe!sesuailah kek ni dengan cuaca yang panas sekarang..tapi mana yang batuk-batuk tu tolonglah berpantang sikit yerp!kalau sapa2 yang kecewa buat kek selalu tak menjadk tu bolehlah buat kek aiskrim ni..kompom jadik.haha!


ok..bahan-bahan dea..
2/3 pack oreo
2 sudu butter atau lebih
aiskrim satu tupperware
kacang faveourite korang
bekas depends.kalau ada bekas kek yang boleh buka tepi tu lagi tepat tapi i takde.mana yang tak ada nanti i ajar macam mana nak angkat kek dari bekas

mula-mula biarkan je aiskrim kat luar biar lembut.bukan cair 




okay i chooose vanilla ice cream with rasberry sebab mak tak boleh terima coklat.haha!eventhough ayah i minat coklat tapi kita kena utamakan mak.haha!


at the same tumbuk kasi hancur oreo.agak-agak boleh buat layer kat base oklah....



lepas dah hancurkan tu,cairkan sedikit butter supaya korang boleh buat layer bawah aiskrim.butter ni jugak tolong base aiskrim tu saty in position.tekan2 sikit kasi rasa air tangan kamu.haha


macam buat cheese cake jugak.picture atas ni contoh lepas korang da buat layer bawah cake.and then kalau rajin boleh hancurkan ais krim guna sudu before letak atas layer.kalau tak hancurkan pun takpe.

 takpe kalau comot pun i pun buat comot jugak.haha!then bekukan dalam freezer sampai betul2 beku.macam aiskrim.haha
lepas tu simpan dalam peti ais sampai beku.kalau peti ais tu penuh dengan ikan ker daging ke tutup aiskrim tu supaya takde bau hanyir.
save a little for self treat.haha!
after 5,6 hours...
SIAP!!hehe.
 

punyalah lama na upload picture.i try dari petang tadi taw..ponek ni..korang mesti torai buek jugak!waaaaaaaaaaaa!

love you! you! you! and you!

34 comments:

Amy said...

wahhh...nanti nak try jugak...yeayyy...makceh share kat cney yep...

eh jap...nak ckp luv u 2 kat cik tulus la...:)

tulus sweet said...

cik amy kena try loni jugok!!haha!
haha!love you more...:)
wahh. dah macam rancangan cook for lovelah!hahahaah!

JIJI YU said...

hurm buleh guno ais kream laen deyh..eh cik tulus orang kelatea ko

tulus sweet said...

aikrim lain pun lagi ok..
hurm???bakpo rama kato lagu tu?haha!
bukanlah.............orang negeri sembilan.

L.e.e.z.a said...

waaa~ sedapnye.. nnt nak try jugak la ;p

hidrawr said...

wah nak try nak try ! sedapnyeeee ! senang gile buat kannn . :)

tulus sweet said...

a'aa...memang senang sangat....cuba taw!hehe

Siti Zulaiha said...

=O=
den balik umah bulan 5 ni nak try lah...
kalau letak coklat cair atas dia okey tak???

tulus sweet said...

lambek eh balik bulan 5 nnti??
kalau nak letak coklat atas ais krim kena cepat served atau pun lepas letak tu letak dalam peti ais balik.takut aiskrim tu cair.kand jadi cendol kang.haha

ria said...

nyum nyum sedapnyer. .

tulus sweet said...

yea!saya baru lepas melantak tadi.haha!cousin pun suka

Amira Naddia said...

oooo..tak bleh taan! dapnye! tp tak bleh kirim kat boipren nti caer kn...masok perot sndri jela

tyrachan said...

waaa..sedapnye..nak jugak..huhu~

tulus sweet said...

haha!ajaklah boyfriend jumpa orang tua.lepas tu paksa dia rasa kak mira buar aiskrim!hahah!

tyrachan*sedap....betul2 sedap.kalau letak kacang lagi best!

mie said...

kena try ni..
ehehee

~eZmALiZa~ said...

mcm org negeri sembilan je you dear..hehe..anyway sedap gile eskrim tu..oke bye. nak gi 7E nak beli eskrim..hahaha.. :D


p/s:dear, bukit tggi kat sempadan phg-kl. mcm genting sikit.. :)

BillyNain said...

wow, teringin nak buat tp tak pandai la..kang hangus pulak..hee hee~

tulus sweet said...

try mie...jangan tak try..hehe!

~eZmALiZa~*dah pukul berapa ni nak pergi 7E?bahayalah......
bukit tinggi citu eh...ouh kira phg ngan kl gaduhla nak amek batu tinggi eh.haha!

mr billy jeans*itu lawak!itu lawak.hahahahah!serious!!!

Ieyqa Adam said...

rajen kau masak en?
balik beijing nanty.masak laa lagi.hee ;)

tulus sweet said...

kan saya dah cakap...kalau saya duduk tingkat 4 hari2 saya akan panggil awak makan lepas saya masak....

Aujinz said...

nampak sodap... nak trai gak aa buek.. koh koh koh...


(..owh... lupo lak.. on diet.. on diet.. on diet... no sweeto foodo...comprendo?)

tulus sweet said...

haha!rilekslah g.....tak gemok punyo!

Sophie Al-yahya said...

arghhh xleh jadi nih kena try nihhhh!!! geram geram gerammm!!!!!!!!!

tulus sweet said...

haha!sabar2...buat slow2 okay...:)

miszlullaby said...

nyum2..dtg mkn ice cream kt sini..hik hik

Anonymous said...

чаму б і не:)

Anonymous said...

Lofty bye, sentimental alternative other :)

Anonymous said...

Good bye, genial chum :)

azalia hjsalleh said...

dh penah buat.. resepi lebih kurang mcm u
tp mine cpt sgt cairnya..
x chantik =(

Anonymous said...

Obedient bye, genial alternative other :)

iekaiberahim said...

umm,yg butter tu nak ltk dekat atas oreo tu ke?dan butter tu nak cair sampai mana?:)

iekaiberahim said...

umm,yg butter tu nak ltk dekat atas oreo tu ke?dan butter tu nak cair sampai mana?:)

Tulus Sweet said...

ieka cairkan butter, kemudian gaul dengan orea yg dipecah untuk bagi orea itu terbentuk dan boleh jadi lapisan bawah

susilawati awaluddin said...

senang nye