Monday, February 7, 2011

Dilema Ibu Beranak Kali Kedua.rasa serik!

kalau korang dah kahwin nanti,dapat anak sulung yaitu anak tunggal,insyaallah dapat handle kerja rumah,kerja kat pejabat and all that.mana yang dapat anak kembar....pada si suami tolonglah jaga anak sama dengan isteri.nak mampus kalau isteri buat semua.dahlah nak siapkan makanan korang lagi,kain baju nak kena lipat lagi,susukan anak memanglah korang tak boleh en.huhu.tapi masa anak jaga tengah malam tu pandai2lah nak buat apa.aku pun tatau nak buat apa actually.hihi!tapi maybe korang boleh pergi amekkan isteri korang air jus mengkudu kat dapo.at least isteri takdelah rasa sorang2 jaga anak....haha!

bila anak bujang atau dara korang dah besar sikit,mesti korang nak completekan koleksi korangkan.naklah dapat anak paling kurang couple.in case pandai jaga anak bolehlah follow jejak langkah nenek dengan atok korang.anak sampai 10 20.haha.hebat en!best taw anak ramai.kalau balik raya kecoh gila!tengok maizawati tu.dengan suami pertama dah ada 2 anak.dengan akill hayy dapat 4 orang.sekarang ni dengan anak ikan allah bagi rezeki lagi.dalam perut.moga jodoh kak maizawati berkekalan..amin..takde salah pun kahwin dengan orang muda.nabi pun pilih yang dah berumur.tapi apesal kalau adik beradik laki kita nak kahwin yang lagi tua atau atau yang janda mak bapak kita keras2 tentang eh???well for me its about rentak kehidupan sudah tidak sama.muka kita yang perempuan ni pun cepat expired.i mengaku.tak kesahlah korang langgan jamu mak dara ke apo ko...dah tuo tu totap akan  menopous.huhu.thats whylah korang kena doakan i dapat yang lebih berumur dari i.hikhik!fahami ayat saya.yang tua sikit dari i.bukan di alam pertengahan.:)dulu dah ada calon dah.tapi sebab jarak.alahai!!

tak apalah.jodoh tu janji tuhan untuk semua.dan jodoh jugak rahsia tuhan untuk kita.harap bersabo yer..huhu.maybe it just need a little time before you really gonna meet your mr/mrs right.yesssssssssssssss you do!so professionallah dalam kehidupan seharian.belajar psikologi.haha!tak memasal kena belajar psikologi.huhu!

okay ngarut dah ni.so bila dah buat perancangan dengan hubby.korang pun setuju nak dapatkan anak yang kedua.masa pregnant tu anak sulung kompem akan buat hal.dea nak dukung tiap masa larr...tak nak kat papalahh..nak berkepit je ngan mak.sebab dea tahu lepas ni dea akan ada adik.dea takut nanti dea kena pinggirkan.baju dea yang dah kecil tu semua kena bagi kat adik.mana abang/kakak yang syg adik tu tak kesah.kalau yang ngada2 tu jangan harap boleh duk diam kalau nampak adik dea pakai baju lama dea.nanges melalak!nak lempang kang tak sampai hati.kata anak ennn.....but seriously.i tatau apa perasaan mak i kat i.i means mcm mana tahap sayang mak kita pada kita.maybe kita semua tak tahu macam mana dahsyatnya seorang ibu.well.let me get tis picture for you..

mula-mula perut ibu kita boleh ada manusia.sometimes boleh muat sekali 6 orang.whoa!!!!korang laki boleh errr??haha! dah taw tak boleh tu jadi jangan nak kasar nak pukui2 perempuan yerppp!nanti tuhan potong kaki tu tawlah!:D
lagi kehebatan seorang ibu..ini diceritakan oleh seorang kawan saya.kawan saya punya kawan ada bapak yang panas baran.kadang2 suka pukul anak.mak dea lebih kurang besar aku je.aku kecik dan kurus.haha!bekas pengguna skinny jeans ni!.sekarang dah naik sikitlah..umur meningkat mmg badan naik jugak en??:D.haha(ayat cover makan byk)so masa dea kecil,dea kuar balik lambat.bapak dea dah siap pegang tali pinggang nak pukul dea.sampai je kat pintu mak dea a.k.a badan besar aku terus cover anak dea.bapak dea yang twice size mak dea tolaklah mak dea.yang dahsyatnya sikit pun tak gerak.whoa!kasih sayang ibu memang satu anugerah yang sangat tak boleh kita nak describe.(oke tiba2 rasa feel nak nangis)hehe.girls!tolonglah jangan pilih yang panas baran.nampak je handsome,gentleman,baik ngn parents kita tapi kalau dah panas baran tu better lupakan jelah.takkan hari2 ko nak kena maki hamun ngn suami?kita nak kasih sayanglah...........bukan sepak terajang.
itu belum kisah yang ibu cari anak yang kena bwak suami balik arab tu.kalau dah kata anak takde benda yang seorang ibu tak boleh buat.kalau bf korang cakap boleh renangi lautan api,tu semua bullshit.ibu korang je yang sanggup lap najis ngn muntah korang.
apesal aku over ni?eheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!gedik gila!takpelah suka atilah...hehe.lepas ibu berpantang kat kampung,anak pertama mestilah kena ikut mak.si bapaknya nak kerja.si bapak pulak tak reti masak.cmna nak suap anak.huhu.masa pantang kat kg pulak si neneknya dah tua.dah tak dapat nak mandikan baby,dah tak dapat nak masak,cuma dapat gerak badan sikit2 ngn tengok orang nyanyi kat rtm.anak sulung pulak asik nak tengok 611.hagemarulah....gerak geri gasinglah......24jam tengok astro ceria!gasak tak tawuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!atok pulak opkoslah nak layan bola.dapat pulak semalam real madrid.lagilah atok nak tgk sport.si anak ni jangan harap yang lain boleh tukar siaran lain.kalau tukar siaplah....................bising gila bunyik melalak!atok tu pulak bukan jenis atok yang garang........so manalah cucu nak takut..................mak pulak camna???nilah kisahnya..................bila mak dah ada 2 anak.....mak ni akan sentiasa rasa srba salah kat anak pertama.kalau anak nakal,kalau pukul kang takut anak tu terasa mcm dah tak kena sayang.kalau layan sangat kang baby terabai pulak.belum campur pasal kerja rumah lagi.even my mom pun mengaku masa angah saya lahir diri rasa kelam kabut gila.kalau layan yang ni yang sorg lagi nangis.kalau layan yang tu yg sorg lagi nak suap makanlah pelah..............rasa tak cukup tangan kot!btw.pasal atok ngn wan tadi,nak tak nak terpaksalah layan astro ceria jugak.

bila anak sulung dah tunjuk perasaan macam lakulah dia.melompatlah terbanglahlah,pukul oranglah.....kalau ibu bolehlah tahan.kalau buat kat orang lain dah kompem2 kena sepak terajang.tapi memang si anak tu yang mulakan dulu.kata nak dapatkan perhatian...huhu.mesti korang sakit hati kalau tengok mak yang tak nak marahkan anak yang nakal en??haha!but biasalah....nanti kita dah jadi mak bapak nanti kita fahamla kenapa......

ada baiknya jugak kalau buat perancangan keluarga.at least takdelah nanti kelam kabut.tapi kalau dah rezeki tu terima jelah...setiap anak yang dilahirkan tuhan dah bagi rezeki kat kita.kalau tak,macam mana wan ngan atok kita yang susah dulu boleh tanggung anak sampai belas2 orang.padahal kerja pun tak tentu...tapi bila dah ada 3 4 5 6 atau 7 orang anak korang rasa rileks je.itu kata mak i lah..sebabnya kita dah ada pengalaman jaga 2 anak.so pasni expertlah kita lam hal2 besarkan anak ni.(i pun tatau sebab takde experience lagi)haha.

saya tiada kena mengena dalam hal ini yer kak tuyush!!

saya adik yang teraniya.bantulah kami!
actually picture pertama tu cousin i .megat.yang picture kedua tu adik korang.haha!anak anak kecil orang putih,lebih2 lagi anak orang british,deorg lagi sopan dan dengar cakap.yang paling menakjubkan tu deorg yang umur 3,4 tahun da boleh berbincang dengan parent deorg pasal masalah deorg.deorg tak didik anak dengan guna tangan.deorg memang akan sensitif bila pasal kanak kanak.but yang tak baiknya,deorg shows no respect to the elders.

setiap anak yang lahir akan ada syaitan yang akan menghasut.hasutan boleh berlaku dalam banyak cara.sebagai yang tua,berilah tunjuk ajar yang betul kat deorg.ya allah harap aku tak merapu.....aku ngantuk gila ni................nanti kalau ada grammar or spelling mistake korang wat duno je taw.now is 3 am.tapi waktu kat entry tu i malas nak betulkan.night......moga dimudahkan urusan....
:)





5 comments:

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

penulisan yg begitu menjiwai. like it thousand times!!!:)

pengorbanan seorang ibu itu harus ihargai. yes, lelaki juga sepatutnya bertindak melakukan sesuatu bukan sekadar mengarah shja;)

JIJI YU said...

sekang ni dah ade calon ke tak ni..muehhe3

tulus sweet said...

THANK you FIE!!!!!!!!!!!!!yerp yerp!pangkah lelaki kasar ngn perempuan!hihi

takdelah pak yuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.................tak prepare untuk ada calon.huhu!

nUmara... said...

pangkah jugek lelaki yg terlebih mesra ngan pompuan.. ihiksss.. tetiber.. :p

tulus sweet said...

plak dah.hahah!boleh jugak.ramai ni.hahah!