Saturday, February 12, 2011

DOAKAN KAWAN BAIKKU PELUK ISLAM..dan mari berdakwah!:)

perkara penting yang harus kita panjatkan syukur adalah kita manusia pilihan Allah Maha Berkuasa yang pilih kita untuk lahir sebagai islam.dan kita beruntung sebab raja-raja dan menteri kita kebanyakannya beragama islam.kita pun ada ahli agama yang bagus2 dan disegani ramai di dunia.mereka juga dijadikan panduan  dalam kehidupan seharian.eventhough negara hebat macam turki suatu ketika dulu negara islam,tapi apa dah jadi sekarang?islam itu makin hilang.saya nak bagi peringatan disini.sebagai khalifah di bumi Allah,adalah tanggungjawab kita sebagai khalifah untuk menjaga bumi dan islam.korang tidak boleh sekali kali menggelarkan orang yang bukan beragama islam itu khafir selagi korang tak ada usaha untuk menjalankan dakwah kepada mereka.setiap contoh perbuatan korang yang baik adalah merupakan dakwah kepada mereka.so kita kena berdakwah secara halus setiap kali bersama dengan mereka.mana tahu pintu hidayah tu terbuka tapi mereka teragak agak nak memeluk islam disebabkan sikap dan masalah yang umat islam itu tunjuk sendiri.im gonna give you guys a very simple tips on how you can give dakwah to someone.
when you and your classmate,ah wei are walking or jogging around the neighbourhood,and when you saw an old lady is holding a heavy bag,you immediately give her help.lepas tolong tu korang bolehlah cakap skit pasal islam.cakap yang islam ni agama yang amat menghormati orang tua,ibu bapa dan cakap pasal pahala yang dapat lepas tolong orang tua tadi.and dun forget!explain to ah wei apa itu PAHALA.nanti dia ingat BALA!

mcam tu jugak kalau kawan chinese or india korang need a hand,mana yang tak langgar syarak dan syarat dan tak memudaratkan korang tu bolehlah tolong...or masa jalan2 nampak kucing lalu,bagitaw mereka yang islam ni agama yang sayang kepada kucing.nabi pun sayangkan kucing.anything yang gambarkan islam itu indah dan mudah.jangan nak complicatedkan islam sangat kat deorang.konon korang nak tangguhkan solat ker apa ke....deorang tahu pasal solat 5 waktu dan deorang tahu pasal puasa.be ashamed of those muslim who doesnt take serious of all this.and....deorang pun tahu pasal wanita islam kena pakai tudung...looks ayu they say.:)


okay boys...jangan nak menafikan yang girl tu cantik.bukan yang baju pink tu eh..itu aku.huhu.the girl in black dress.her name is Vala.she's russian.and dia tak berlakon filem SALT.hehe.

the first time we met is when we re in the toilet.masa tu i tengah pakai tudung and nak keluar dengan classmate.dia pandang and kitorang berkenalan.dia memang manis,baik,and paling buat aku dengan kawan2 rasa nak senyum sampai ke telinga,is that dia punya nenek islam!alhamdulillah.mesti korang pun sukakan dengar benda ni.....?so dia puji cara i pakai tudung.nampak macam betul2 islam.dia ada cakap yang dia pernah nampak yang ada perempuan islam yang tutup kepala tapi nampak rambut.well..ramai.hehe.shhhh!!

but sebabkan tak cukup masa,i kena gerak dah,so malam tu i ajak dia lepak bilik. dia start cerita pasal asal usul family dia.nenek dia islam,atok dia islam,and some of her uncle and aunt are islam too.im not so sure wheter her grandma are still live or else,but her mother live a life like a non muslim.maybe sebab nenek dia tak sempat kasi tunjuk ajar pasal islam.im not sure islam di sana macam mana.but dari apa yang dia cerita islam di sana quite strong.alhamdulillah.kalau nak cakap yang nenek dia tak bagi tunjuk ajar pasal islam tak boleh jugak.sebab si Vala ni taw solat.dia boleh baca bismillah,dia pandai bacaan masa rukuk,allahuakbar tu semua dia pandai.AWESOME!tapi tak buat.masa hari raya qurban hari tu dia sendiri yang ucapkan kat i. pulak lupa nak masak sesuatu untuk dea..kata raya.hehe

memang aku dah lama attack dia nak peluk islam dan bagi dia islam yang sebenar.i also give her a shawl.that black shawl is a gift from me to her.dia happy gila dan2 nak try.dia sendiri yang lipatkan bahagian tepi tu.kalau dah kata hidayah tu kat mana2 pun tuhan boleh bagi.even dalam toilet.tu yang aku pakai baju mandi tu.haha.ok stop!jangan fikir benda lain!!
but,the problem is...dia ada boyfriend korea.you know korean....takde agama,tak pandang orang islam,pandang serong lagi adalah.(ceh masuk lagi cerita sal korea.huhu)i ask her whether her boyfriend knows about her granmother or not.she said that he know about that but he didnt allowed her if she wants to wear hijab....so i tell her if he really loves you,then he'll accept you just the way you are.

malam before balik bercuti,dia bagitaw yang dia nak pindah ke blok lain.dia tak tahan sebab undang2 kat blok tu ketat sangat.malam2 tak boleh balik lambat.faham2lah deorang kan suka clubbing sampai lewat malam...malam tu jugak bagitaw kitorang apa yang tahu pasal islam.she talks and knows a lot!pasal doa before makan(yea kristian pun doa before makan),others like haji,aurat,food yang halal and haram....banyak lagilah.dah lupa.bila dia cakap dia nak tukar blok,dalam fikiran ni fikir macam mana nak dakwah kat dia lepas ni.lepas ni dia akan lebih bebas,berkawan dengan kawan2 yang pengaruh jahat....hurm.....

so kita kena ingat,nanti bila mati nanti kita kena bawa bekalan2 jihad kita bersama.taknak nanti bila tuhan tanya apa yang kau dah lakukan masa di dunia jawapan kita "tak ada apa2" .

but i didnt make tis entry to stress up your mind,doakan juga adalah satu ibadah.but untuk girls.kena ingatkan bahawa JANGAN SESEKALI TERPERANGKAP!pernah satu kejadian di mana girl ni nak tolong kawan lakinya yang nak peluk islam.so dia pun hari2 tunjuk ajar pasal islam sampai makin rapat.biasalah..iman turun naik.so deorang terlanjur.well maybe tis boy sengaja lanjurkan dirinya.so bila perempuan ni pregnant,the moment of true pun keluar dimana boy tu suruh perempuan islam tu peluk agama dia kalau nak suruh kahwin dengannya.nauzubillah........

ya allah permudahkanlah urusanku...

  

peace!

16 comments:

PeNgEmiS dUniA said...

die wt entry panjang berjela xpe !

tulus , t mintak no dia , bia i berdakwah sekali kat dia ! cewah ! *i sendiri x terdakwah nak dakwah orang , haha .

gud job tulus !

amier azrul alias said...

kem slm kt die!
weehee~ :p

tulus sweet said...

pak ali*thank you.meh i bagi no china dea.tiap2 hari you kena topup seratus.haha!
you pendakwah jugak apa....pendakwah yang berani mati dan bernasib baik je selama berblog.hahahah!:D

AAA*okay......nanti i ajar dea camna nak jawab..huhuh!

JIJI YU said...

hari tu aku ade masuk utan tmpat perkampungan orang asli..deorang cakap deorang tak berape nak minatkan islam sebab orang islam cepat putus asa...contohnye pak ustaz yang mendakwah deorang..aku rase cam betol je..aku nak wat entry pasal ni ..eheh

tulus sweet said...

betul.islam ni bukan agama paksaan.kalau siapa yang masuk kristian tu paling kurang dapat habuan.dan orang2 kristian rajin sampaikan agama deorang dalam2 hutan.deorang jgak pandai ambil kesempatan atas kesusahan orang lain.orang islam ni ada susahnya jugak sebab kitorang bajet tak boleh usik khinzir ngan anjing.nak samak takut kemudahan seperti air tak ada.

Azie Azra said...

she's so beautiful.semoga dipermudahkan segalanya.amin ~

Ina said...

bagus entry awak...dulu saya pun cuba untuk persuade my japanese freind untuk convert..tapi..bila dia berpindah...tak dapek nak nolong dah..hu.hu..teruskan usaha awak ye...kalau terbuka hati dia..Alhamdulillah
http://inanazir.blogspot.com

amier azrul alias said...

ajar jgn tak ajar..hihih

tulus sweet said...

thanks azie azra..amin..:)

mukaoren said...

semoga ALLAH permdahkan segala urusan kamu. amin.

zOeY zAu YaH said...

semoga dibukakan pintu hatinya amin...kamu..lupa nama tempat mkn tu..kt kg pelet sbrg jaya.cantik sgt2 tempat tu.

♥♥ beLL ♥♥ said...

aww, best eyy :) na juga macam tuh, semoga dia memeluk ISLAM nanti amin :)

tulus sweet said...

ina*awak study kat mana dulu?orang jepun susah sikit.deorang tak percaya ada tuhan.huhu..insyaallah kalau dapat hidayah masuk islamlah dia..:)

AAA*KITA AJAR DIA!haha

mukaorean*amin...:)thank oren!

kak zoey*amin..thank you.lol~nak gila pergi tempat tu...menyelerakan!huhu

bell*best apo weyy..hehe.amin...terima kasih yo!

Embun Pagi said...

sgt cantekk...moga2 Allah bagi dia hidayah juga...

tulus sweet said...

cik embun*bukan itu je.harap dia pun usaha nak carik hidayah tu.hehe

reloads03 said...

perghh tinggi gila dia ni!!!!mau 6 kaki tinggi nii....