Thursday, October 20, 2011

Spirit Of Freedom. PALESTIN


As Salam dears semua..Its been A while since i last posted a serious message in my entry. I admit it, its been so hard for me to find the best entry for letting you guys read it, enjoy my entry, and take benefits from it. But as a  full time student, and 100 percent living in the single status, i'd sometimes enjoy too much. ive been busy hang out with my friends...online 24 7. like no other important things to think about. i was wrong all tis time

So enough with the Advance Speaks. Lets move to the next important phrase.

Malay pleaseeeeee^^^

Khamis, malam Jumaat. 13.10.2011(means baru sebentar tadi) Pelajar2 Islam, Melayu atau lebih senang nak ceta, bdak mesia mengadakan satu ceramah paling bermakna sepanjang 20 tahun nafasku berdup dap. Walaupun ditulis disitu semua dijemput hadir tapi yg hadir cumalah org Melayu. its been better if All Race (except the Jewis) been there, to tis Zionist Awareness. it has nothing to do bout Race or Religion,it is just something to Open Up Everyone's Mind and aware of World's Peace. We only have one World to live in. Powers only makes someone greedy. You can't find the Word of Humanity when you're living in the world of greediness. Options, closed!

Fayyad Azmi (berdiri) adalah senior SETAHUNku.tak banyak yang aku tau pasal dia.orgnya serious klaka,muka tebal,kalau time serious pun serious nampak lawak.Dialah yg konduk majlis tadi.

Abang Wan (duduk) dijemput khas untuk bg ceramah.Im not so sure, but i think he'd finished his study in Japan.
Status: One Loving Dad




What I Write Is Exactly What Abang Wan Tells Us In The Ceramah.

Why We Should Know? & Why Is That We Have To Know Our Enemy.



  • jika tahu kekuatan Musuh Insyaallah kita akan Menang
  • jika kita tak tahu kekuatan Kita Sendiri , kita akan berakhir dengan kekalahan
  • jika kita lansung tak tahu tentang kekuatan Musuh dan Diri Sendiri, kita tentu akan kalah 




Sejarah Zionis
  1. 1896 = Jer Junderstaaat (sy tak reti nak nyebut, said Abg Wan himself.)
  2. 1897 = WZO (World Zionis Organization)
  3. 1909 = Kejatuhan Sistem Khalifah
  4.  1916 = Syrkes-Picot
  5. 1917 = Deklarasi Belfour
  6. 1947 = Partition Plan
  7. 1948 = Negara Israel
  8. 1967 = Jatuhnya Masjid Al-Aqsa

Theodore Herzl


   Introduction to Theodore Herzl


  •  “Der Junderstaadt” (The Jewish State)
  • Australian Jewish
  • Seorang Atheist
  • Bapa Gerakan Zionis Sedunia
  • Pencetus Idea Penubuhan Erezt Yizrael (Negara  Israel)



WZO (World Zionist Organization)




Before 15th May 1948, a country called Yizrael was never exist  
In order to fulfilled the Multi-Idea of Theodore Herzl, he weill gonna have 3 element which is Power, The Citizents, and Land. 


pada waktu tu terdapat 2 negara yg terhebat dan termasyhur di dunia dari segala segi iaitu Argentina dan Palestin. WZO memutuskan untuk menawan Palestin kerana Palestin adalah kota yg digelar kota 3 agama, Islam, Yahudi, Kristian/Nasrani.






Why do they need a country?

  • Anti Yahudi di Eropah
  • nationalisme di Eropah






apa yg kita lihat skunk ni adalah Peta Bumi Palestin. yg hitam tu menunjukkan kawasan Palestin pada tahun 1946, dan tengoklah kawasan hitam tu makin berkurangan setelah hampir 50 tahun perancangan Israel untuk mendapatkan Bumi Kelahiran Para Anbia. Kawasan hitam tu skunk mungkin lebih kecik dari keluasan Kuala Pilah, negeri kelahiranku.


 Demi menjayakan perancangan mereka untuk mendapatkan tanah di Bumi Palestin mereka telah menggunakan 3 cara :



  1. Ditanah kosong mereka meletakkan orang2 Yahudi 
  2. Kekerasan ( Of course)
  3. Beli tanah dari orang Arab Muslim dan Arab Kristian






Kejatuhan Sistem Khalifah


whoever mess with Allah's, will gona pay for what  they've done!


Empayar Turki Uthmaniyyah jatuh angkara Presidennya, Mustafa Kemal Atarturk. Mustafa Kemal telah memecat Sultan Abdul Hamid yg diibaratkan seperti khalifah Islam yg terakhir. Sultan Abdul Hamid dipecat kerana enggan memberikan tanah org Islam kpd presidennya.










1916 = Syrkes-Picot
1917=Deklarasi Balfour


hubungan Prof. Chaim Weizmann yang amat intim dengan kerajaan British sebagai kuasa dunia pada waktu itu memberikannya kelebihan dalam merealisasikan impiannya demi mendapatkan Palestin. Hasil dari hubungan antara Chaim Weizmann dengan kerajaan British telah menjadikan Palestin Sebagai Negara yg diletakkan di bawah Mandat British.



 Prof. Chaim Weizmann
  • dalang kpd Deklarasi Balfour
  • Profesor dalam bidang Kimia
  • memberikan perkhidmatan kewangan,tentera dan perisikan untuk British



  29 Nov 1947       Partition Plan 




League of Nation telah membahagi Tanah Palestin kepada 2 bahagian iaitu :


  • Tanah Arab
  • Tanah Yahudi 

12 Mei 1948 PENUBUHAN ISRAEL telah diisytihar sendiri oleh David Ben Gunion. David Ben Gunion adalah PERDANA MENTERI PERTAMA ISRAEL. Chaim Weizmann pula menjadi PRESIDEN YG PERTAMA kepada Negara Israel..


JATUHNYA BAITUL MAQDIS

6 DAYS WAR, yg berlaku pada tarikh 5-10 Jun 1967 telah menyebabkan Baitul Maqdis & Masjid Al-Aqsa telah berjaya ditawan oleh Rejim Zionis.

 60. And make ready against them all you can of power, including steeds of war (tanks, planes, missiles, artillery, etc.) to threaten the enemy of Allah and your enemy, and others besides whom, you may not know but whom Allah does know. And whatever you shall spend in the Cause of Allah shall be repaid unto you, and you shall not be treated unjustly.

Surah Al-Anfal 8:60




Alhamdulillah siap jugak Tulus punya first and long entry bit About Palestin..Ingat, segala yg tulus tulis ni mungkin tidak lengkap,sebab tulus ambil betul2 dari apa yg tulus tulis dalam buku masa dgr ceramah Abg wan aritu.. tapi cukuplah kalau kita tahu siapa Palestin di muka bumi ni, dan betapa kejamnya tentera Yahudi terhadap saudara Seislam kita...

Sekian..Jzzklh.. :)) 

5 comments:

nub said...

ehmm...

mungkin soalan aku lari sikit dari topik, but mgkn tak salah kot tanya.

ada terdengar katanya bill gates tu bukan betul pun ada kejayaan yang macam tu. dia cumalah figura yang dicipta, diberi duit, dan dicipta kekayaan oleh pihak tertentu.mungkin yahudi...

ada kemungkinan betulkah?

errr, just asking ,, =)

Tulus Sweet said...

saya pun tak pernah pulak dengar pasal benda ni..tapi mungkin jugak. barat ni boleh buat apa saja yg dia nak kalau bab2 nak kaburkan mata org islam ni. mcm muammar gadaffi, lepas dea meningga semua cerita2 yg baik pasal pemerintahan dia, sebelum dia meninggal ramai je yg buruk2kan dia, kemungkinan juga tu cuma propaganda barat yg sememangnya kita kenal siapa barat, dan orang yg paling deorang geruni adalah orang islam, cuma kita ni janganlah terlalu taksub dengan mana2 pihak, kena sendiri banyak selidik..hehe. thanks cik NUB!! u really bagi idea dan persoalan baru dalam diriku :)

Raden said...

oowh..cakap pasal zionist nie. agak menakutkan. lagi2 lepas ape yg terjadi kat libya nie. seram sgt...are we going to be the next country??? nauzubillahmindzalik...

nub said...

sebab ada kebocoran maklumat dari orang dalam bank dunia. katanya duit2 yang dikatakan milik bill gates yg byk tu disumbang oleh bank dunia. dia pun bukanlah pelajar universiti.

dan kalau ikutkan quote dia yang paling terkenal .."dulu aku failed belajaq, tapi membe aku pass dgn sukses. tapi skang aku ceo microsoft, dia kuli kepada aku"

quote ni seolahnya mengatakan bahawa takpayah susah2 belajaq pun..walaupun biasanya tafsiran kita ialah "masa depan tu tak mementu, apa2 pun boleh jadi"

Tulus Sweet said...

fardhu Ain dan Fardhu Kifayah.
kdg2 setiap satu huruf yang mereka keluarkan sebenarnya untuk menyebarkan fahaman negatif pada org Islam. Lebih2 org Islam di Msia. cepat benar terpengaruh dengan kata2 barat. kita tak tahu apa yg Bill Gates dah usahakan untuk capai kejayaan. Orang Islam kena kuasai semua bidang, Wajib!
baru boleh julang kembali kegemilangan Zaman Khulafa Arrasyidin dulu.

Berhentilah menerima, banyakkan memberi pula