Tuesday, March 8, 2011

Perpaduan Saudara Islam di Beijing.

so tired...baru je balik dari kelas.otw balik tadi adalah pak cik ni, orang Xinjiang, btw Xinjiang tu satu negeri di china and mostly orang2 dia rupa ala2 Turki. so cun2 n handsome. (doakan jodoh tulus orang sana):D

pak cik islam ni jual makanan tepi jalan.
kawan yang tengah kelaparan ni pun apa lagi, serbulah gerai dia. gerai dia simple je. basikal tua, pastu ada macam meja nak letak makanan. tu macam atas tu. sedap. manis. dan tak keras. selamat gigi i. ehe

eventhough tak berapa nak faham cakap dia, bukan sebab tahap mandarin i rendah kayh, hehe, tapi sebab bahasa dia campur2 dengan bahasa Xinjiang, so kitorang wat2lah faham, at first we though he said , *liu kuai* (6 yuan=rm3)
so kitorang pun keluarkanlah duit. bila nak bagi duit tu pak cik tu tolak kawan i. haha tak boleh bla. ingatkan marah sebab tak faham cakap dia. last2 dia cakap, 

"women shi musilin, suoyi bu yao qian"
maksudnya, kita ni bersaudara, (islam) jadi tak perlu bagi duit. makan je..
 

at first agak malu jugak sebab takut ada orang china yang bukan islam dengar yang kalau orang islam beli makanan dia tak perlu duit, tapi lantaklah. rasa best pulak makan free en. hehe
so lepas ni kalau beli lagi makanan dia nak bayar ke tak?
itu yang buat aku sedikit serba salah.
sesungguhnya semua umat islam bersaudara. maha pencipta kita sangat Bijaksana.tapi keadaan macam ni jarang2 kita tengok kat malaysia.kebanyakannya selfish. mungkin keadaan tak mengizinkan i dont know. i cant say anything because maybe someday i will have place in their situation.

tak boleh sesuka hati cakap kalau tak kena kat diri kita right?
so.... thats all. got class at 2.

takbir!
:)

7 comments:

BillyNain said...

hmm satu pengalaman yg menarik tu cik tulus..dulu en Billy ada gak blajar mandarin, dapatlah B++..but skang ni da lupe da..

PeNgEmiS dUniA said...

bagusnyerla org Islam kt sane

JIJI YU said...

muehhe..makan free ek..tapi ye la tu..aku salu gak dapat makan free kalo orang tau aku ni sape yang sebenornye..ehhe

JIJI YU said...

muehhe..makan free ek..tapi ye la tu..aku salu gak dapat makan free kalo orang tau aku ni sape yang sebenornye..ehhe

Dda Ly said...

hehe makan free...sape tak mahu ye? hikhik tp betul...kite mmg kne jaga diri kite..

meh ke rumah..

~saye masih mude lah!~

keep in touch ye..♥♥♥

puterinuraqiliah said...

wah bestnya dpt mkn free..!!
btw, sy suka makan makanan tu! sedap sgt!!! umi sy pernh belikan satu beg plastik besar time dia gi beijing. rs nk mkn lagi r...

Cik Eliza said...

org malaysia bagi makanan free pada org terkenal jek, mentang-mentang terkenal, apelah, hahaha

=.="

nak tinggal di beijing juga lahhh

boleh dapat free, haha