Thursday, March 10, 2011

JELAJAH BLOG LUAR NEGARA 2011

 


Hi abg Ben, hi semua bloggers.....Tulus fikir 2 3 kali before nak masuk segmen ni.i was thinking.....

layak ke nak masuk segmen ni? layak ke nak gelar tulus ni student overseas like wut others think of students overseas are..

yang matang, berdikari, enjoying every single day they have never before experience.and im not a medic or engineering students.
im just a Budak Bahasa and im learning chinese.

kalaulah kawan tulus yang sekolah Chuang Hua tu dengar mesti dia cakap 
"ek eleh baik kau skola sama ngan aku...chinese aku better dari ko larrrh.."

errr...(thats never happen actually)

tulus cumalah budak bahasa yang akan jadi pendidik mengajar di sekolah2 biasa after habis grade. tapi Tulus bersyukur dapat apa yang Tulus idamkan selama ni...

tulus officially dah setahun lebih kat Beijing, China and tulus dah makan sangat dengan Chinese. even yang kat Malaysia tu..
MONEY+BUSINESS+RAJIN


from Kuala Pilah to Beijing!

kenangan manis sampai tulus hampir kena kencing manis.hehe..
of course i feel so happy bila scholar tulus boleh disamakan jumlahnya mcm orang bekerja. but apa paling priceless and meaningful is that,


Beijing banyak mengajar tulus erti apa itu pengorbanan, erti bersyukur, erti cintakan ciptaan Allah, tulus dah banyak melancong sana sini dan hasilnya Tulus malu dengan diri tulus sendiri...

betapa dulu tulus sangat tak menghargai pengorbanan dan tulus bertambah sayang dan sayang dan sayang 100x kepada parents tulus.i was so stupid back then.i dont really loves my mom' cooks.and now?? mana tulus nak cari karipap kat beijing ni?
sp nak masakkan gulai lemak cili api kalau tulus balik dari kelas?

:(


Tulus sedar betapa kecilnya malaysia, negara yang tulus banggakan selama ini.betapa mereka lebih mengenali kita sebagai rakyat Indonesia.

betapa kecilnya diri ni kalau nak dibandingkan dengan ciptaan Allah.tulus dah nampak betapa islam di malaysia sangat menyedihkan. i cant really answer their question.

apa korang nak jawab kalau deorang tanya 
"why do some muslim wear shawl and some of them dont?"

help me to give them a good ans.

Tuhan memang dah tetapkan Tulus ke Beijing. di sini jugalah tulus kenal apa itu erti usrah.

Usrah juga bermaksud keluarga. tulus tak pernah kesunyian di sini. keluarga tulus sangat supportive. that priceless..
and of coss disebalik tabir manis tu terselit kepahitan.dan lagi pahit dari kopi mak dara.

i really wanna see myself in different form. but i havent start anything yet.

sometimes i do feel miserable.but quickly i wake up from tis nightmare..

and i realize that im not dreaming.in tis real life, sometimes you got to go to the pain before living your dream.

and for those yang nak further study overseas..

make sure niat korang baik. bukan nak show up ke apa ke..
 tapi kalau niat nak melancong i loikeee!..
hehe:)

nasihat kepada yang nak study overseas...

what you see is what you get!!
TO THE FUTURE BABEYH!




 her name is tulus. she aint no hollywood baby. she came from a small town kuala pilah. her mother is also a mother of 4 raised her with courage. never really sleep just wanna make sure that theres no any freakinn mosquitoe get any bite from her own blood.


her father is the only man who work and give nafkah to the family.with only a little amount of money back then, i really dont know how they do it.

when she was so young her father always told her 

"someday you have to go out there and play with the snow...make yourself whiter..."
"someday you have to experience how it feel to be on a plane"
"someday you have get the scholarship and go see the world beyond! the scholarship comes from my money and the only person i want it to be spend by is you"

(abah taklah speaking seteror tulus actually) 
hehe





her personal life....are just like other teenager..
her social life and shapaholic manner is worrying her parents.
everyday after school never really back at 3.she herself dont really know where she off to..
with whom she hang out with....but now she realizes... that all of tis stuff.....are just an unfinishes business....

the better your positon are, the better your sosial life are...

and now she get the second chance to change her life.there aint no way she gonna surrender.

MAJU WITH ISLAM!
 


5 comments:

eyqasara said...

tulus... sesuatu kejayaan bila dpt menjelajah negara org...dan juga xlupakan negara n agama... syabas! gud luck tulus... ;)

dwaty said...

hai tulus.... nice entri...

JIJI YU said...

stylo lo gambor hang tulus..cemburu aku

padlie said...

First time sampai sini..
Belajar bahasa China yer?
Bagus2.. Ayah kawan padlie, Prof Obaidellah pun dulu ikut jalan yg sama.. Kenal x?
Belajar rajin2 :)

Untungnya Air Asia..

tulus sweet said...

terima kasih dwaty, terima kasih eyqasara, terima kasih pak yus
heeh

dia mengajar kat u mana?