Thursday, March 24, 2011

kajian sifat seseorang melalui tarikh lahir boleh membawa kepada syirik

sekarang ramai sangat yang hantar sifat peribadi seseorang melalui tarikh lahir..siapa yang lahir bulan 3 macam ni..siapa yang lahir 16,5,8 hari bulan perangai dia macam tu....korang suka tak?
 
memang tulus pun suka...sebab macam kita tahu peribadi seseorang tu. kadang2 kita rasa benda tu kena sangat dengan someone2... 
tulus tak nafikan benda tu adalah kajian, bukan ramalan macam tilik nasib tu...orang putih memang cuka mengorek semua rahsia manusia.ramai jugak pakar motivasi kita yang suka mengkaji sifat2 manusia..
tadi tulus berbincang dengan prof tulus. prof tulus ni orang Melayu yang mengajar bahasa melayu di universiti tulus ni...sangat2 tulus segani...beliaulah yang mempertahankan bahasa melayu sampai sekarang ni... tulus tanya pendapat dia tentang  hal ni...
 
dia terus cakap yang benda ni sebenarnya banyak keburukan dari kebaikan.sebenarya, benda2 macam ni boleh membawa kepada syirik. sebabnya bila seseorang tu dah terlalu taksub menilai seseorang melalui tarikh lahirnya, dikhuatiri akan menjadi syirik..
 
tulus bagi contoh eh....
kalau kita suka kat seseorang, dah pakat nak kahwin dah ni, tiba2 dapat taw yang bakal jodoh kita tu lahir pada hari2 yang sekian, kita terus tinggalkan dia..kita kena percaya kepada qadar allah...bukan peribadi seseorang melalui tarikh lahir. bukan semua antara kita yang sempurna. terimalah kelemahan itu. buanglah segala ketaksuban itu.sedangkan nabi yang boleh dapat wahyu dari allah pun tak tahu pasal peribadi seseorang melalui tarikh lahir sahabat2nya....wallahualam...nanti tulus rujuk alquran balik.

lagi kajian manusia yang mereka suka explore adalah BODY LANGUAGE. korang pun kalau baca dalam majalah remaja mesti suka baca part2 body language kapel or kawan korangkan...lepas tu bolehlah apply dalam kehidupan seharian. tulus pun apply jugak. hehe..SEBAB TAK TAHU...

tapi lepas dibasuh oleh prof tadi baru tulus dapat fikir dengan logik alam.

katakanlah kajian mengatakan bila seseorang tu bercakap dengan kita sambil berpeluk tubuh,  orang tu sangat mempertahankan pendapatnya. memang ada benarnya. kalau tulus borak ngan abah atau abang tulus tengah2 borak tu mesti deorang akan berpeluk tubuh. so apa lagi..tulus pun back offlah.. hehe

tapi! macam mana kalau perilau deorang berpeluk tubuh tu disebabkan mereka kesejukan, atau dada sakit ke....itu pun ada logiknya jugak...kan?

banyak juga yang deorang explore pasal soal kejadian manusia.yang kadang2 tak tersedar kita dah sedikit sebanyak jadi syirik sebabkannya...okay tulus cuma cakap pasal tarikh lahir tu kayh....

salah tu datang dari kenaifan tulus sendiri.

 

2 comments:

PeNgEmiS dUniA said...

aritu ur uni msk paper kan ? huhuh

anyway kan , i igt u xpuas ati ngn i , tu u xnk singgah dh . i tgk entry u pon tkt u xpuas ati ngn i . hehe

tulus sweet said...

yeke? tatau pulak...

you pun jarang buat entry baru kot....huhu.hehe nolah. mmg skunk ni busy kalau nak bw2....

takde masa nak tak puas ati ngan youlah! hahah