Tuesday, April 10, 2012

Perkara yg lelaki takut bila kahwin dengan Gadis Nogoghi9

Apa yg rumit sgt ngan perempuan n9 ni? pastu apa yg korg takut sgt pasal nak kawen ngan pompuan dari nogoghi ni? aku tahu je sebabnya...pernah je lalui. hm~ selalu sgt kena..kononnya family lelaki takut nanti dah kahwin aku dapat semua harta, kereta, rumah apa2 yg laki punya kena bagi kat perempuan yg pegang adat perpatih. 

Betul ke mcm tu ekkh?~~

Ini sgt kelakar. adakah mereka suka berkifir melulu sebelum betul2 buat kajian? maybe sebab bnyk sgt dgr cerita kononya pompuan n9 ni gini, gini...

A'aa. even diri sendiri pernah kena tuduh ngan lecturer BI masa kat Matrik dulu. Aku pernah kena tuduh tawww....~~lecture yg ada sakit jiwa rendah pengetahuan tu mati matian mengiyakan yg aku , perempuan n9 ni akan serah harta dari pihak suami pada anak perempuan..well donelah sir oiiii~ balik rumah tengok hindustan lagi bagus dari wat sakit hati org lain

A'aa..sebab kononnya mitos ni jugak aku pernah kena say bye2 kat lelaki ini~ kononnya family taknak org nogoghi..tah apa yg deorg takut entahlah...mungkin adat itu sgt2 berbeza dengan adat kat negeri deorg yg melebihkan anak lelaki dari anak perempuan. 

Jadi kat sini, sebelum sa goodnight, aku nak luruskan apa yg bengkok, terangkan jalan bagi yg gelap, mungkin juga aku nak tambah gula dalam kopi.

Gini sebenarnya....

Adat perpatih mmg melebihkan anak perempuan dari anak lelaki. kisahnya dari Dato Perpatih yg terhutang nyawa pada anak buah perempuannya yg menemaninya belayar dimasa tiada seorg pun pemuda2 yg berani belayar bersamanya. (insyaAllah tak salah sejarah ini). Jadi selepas terhutang budi Dato Perpatih pun meletakkan syarat dimana semua harta pusaka, tanah pusaka, dan rumah pusaka diwariskan kepada anak perempuan.

Baca bebaik eh. Tanah Pusaka, Harta Pusaka, Rumah Pusaka!Saka2 waris jari hantu takdo~
3 benda ni saja yg kitorang dapat waris..tang mananya cakap harta pihak belas suami? tang mananya cakap semua harta semua tak boleh bagi anak lelaki? takdepun cakap rumah mak mertua kena bagi kat kitorang?

Tiada##

Kalau bercerai, biasalah kena bagi hak isteri. perempuan dari negeri lain pun akan dapat buat benda yg sama. bukan gitu?daaa~apa nak cita lagi?

Cikgu yg Sir Hindustan to question my abilities in what could possibly happen , bila suami meninggal, dan ada harta banyak. anak lelaki atau anak perempuan yg akan dapat harta tu..?

Ok ini jawapan yg tak sempat aku nak jawab. Tapi gini cara aku, suami punya harta bukan harta pusaka. jadi hartanya tu dibagi sama rata pada anak2. tapi kalau ikut cara aku, harta tu (nak expect harta mcm Dato K ke???of course taklah..biasa2 je) aku bagi kat anak yg kurang pendapatan.tak kisah lelaki ke perempuan. anak lelaki dan perempuan sama rata je aku syg. dah mati besok 2 2 kena doakan aku. Negeri mana yg lebihkan anak lelaki tu,sampai buat anak perempuan mcm kuli abg dan adik lelaki, fikir bebaiklah semua ni yer..anak lelaki yg patut banting tulang buat kerja. (hehe sbb tu anak laki nogoghi takpat harta, kena merantau worrior sikit)

Cakap pasal rumah pusaka, hurmm...a'aa mmg aku yg dapat. hehe. tapi ada tanggungjawab ok? bukan saja2 nak bagi kat anak perempuan. Tugasnya anak perempuan ni adalah untuk menjaga ibu dan ayahnya bila dah tua kemudian hari. Dengan adanya rumah pusaka ini, dapatlah aku bawak suami aku, anak2 aku tinggal kat kampung. Abg2 aku akan usaha untuk cari harta sendiri, tapi bkan bermakna anak perempuan kena biarkan abg2 deorg hidup merana,tidak boleh sama sekali! rumah itu tetap rumah kita. kita membesar sama2 disana. :)

Rumah pusaka minangkabau besar kot, selesa, suami duduk goyang kaki, bulan2 tak perlu bayar sewa rumah, asal layan isteri baik, dapatkah semua tu, kalau tidak, kena halau jawabnya! (mmg patut pung)

Jadi apa korg tunggu lagi? Kawen ngan org pompuan n9 laaa...p pastikan yg duduk area Kuala Pilah, Tampin, Seri Menanti, Johol, Rembau...ni yg kayanya anak daranya....hehehehe~

ini bukan budak Pilah.




12 comments:

Budak Kampung said...

owh....hai org negeri:)LOL

nub said...

noghoghi's lady are cool!

sbenaqnya takkisah pun jata negeri mana kalau dah dia tu setai, setai jugak.

ala kayakan bini po salah eyh tak. haha

Muhamad Zaki Zafir said...

kalau faraid menurut Islam?

♥nurul♥ said...

HAHA penah dgr juga sblm ni pasal ni.baru tau kesah sbnr:)

btw,jom join sgmen ni. klu xnak join pun tlg klik je:)

http://nurulainulfarhain.blogspot.com/2012/04/segmen-by-pikaeugene-rm50-for-lucky.html

tq:)

Tulus Sweet said...

BK. ye..mmg org negeri sy ni. hehe

Nub. setai tu lagu mana cek tak faham. hehe. tapi betul je hang habak tu, takdo salah eh...hehe

Zaki. panjang kalau nak hurai. tapi kalau nak tahu boleh g kat blog ni http://mahir-al-hujjah.blogspot.com/2008/09/pembahagian-harta-pusaka-menurut-adat.html

Nurul* hurmm.lama tak join contest. aiya dah lupa camna. hee

Syafiq Rosli said...

hehe..mst tak terikut adat ni nt..;p

Al Kisah said...

pergh belum kahwin dah fikir harta pusaka.. selalunya fikir harta pusaka bila ada orang meninggal.. ni belum kawen dah fikir nak meninggal.. :D Alkisah nasihatkan kawen kena ada niat yang betul.. harta pusaka kita boleh berlandaskan hukum faraid..

zOeY zAu YaH said...

negeri sembilan kaya adat...penah gak dgr psl2 nih..hihi...

Nads Couture said...

saje blog walking..jumpa pula blog ni..nice blog..

Raden said...

owh..bermakne dpt umah free2 la lepas tawen. cenggitu? aauww..

ehem..entry ni cam hint yg tulus bakal brkawen tak lame lg. oke. tahniah

Tulus Sweet said...

Syafiq*ish2...just go with the flow okay? hehehe

Alkisah* betul2..niat nak sama2 mendekat diri kepada Allah. org saja nak huraikan apa yg terpendam. ceh~ hehe

Kak Zoey* hehe...yg penting Akhlak dan Akidah pun baik! :)

Thank Nads,,:)

kak Raden* Akak doakan jelah..tapi takpun. heheh~~

Jehan said...

dalam Islam, tugas lelaki jaga ibu bapa dan saudara pompuannya yg janda. Tapi di msia, janda hidup merempat membuktikan saudara lelaki tak jalankan tanggungjawab. tapi harta nak lebih. di Barat ni kalau lelaki suka2 hati nak cerai bini, maka rumah , kereta semua jadi milik bini. pompuan msia kalau nak kawin patut buat perjanjian kalau kena cerai harta semua jadi milik dia mcm di barat dn N9. mahkamah syariah tak boleh harap. Akhir2nya pompuan juga teraniaya. betullah ckp barat Islam bukan agama yg adil