Wednesday, April 18, 2012

Lelaki Melayu Tak Gentlemen??

Salam readers kesayangan..
Dah masuk kat nak tahun ketiga tulus jadi orang Beijing. dah kat 3 tahun tulus jadi pemerhati yang sangat teliti tentang asam garam hidup orang yg berbilang bangsa , kulit, agama, warna mata, warna bulu kening, whateverlah.

Lam masa yg sama dah hampir 3 tahun tulus tinggal kat bangunan yg ada mcm2 bangsa. ada orang russia, orang korea, jepun, itali, at last, malays~

Mungkin harini mood tulus tak berapa nak gemilang, jadi perkara kecik, boleh jadi perkara yg sangat sensitif.Well~be careful with that! (hehe~

So tadi i was just wanna make my way out. As i walk through the door, there's a Male Malay student who walk just right front of mine.we re at the same direction which as we both is walking toward the door. well informed, he was at my front, he opened the door so he got to get out first, in my mind, i was thinking that he was gonna hold the door for me like other westeners does when they got the door first, but i was totally wrong~as soon as he opened the door for himself, he just let door swing , and i was almost got hit by the door. that was closed! i dont have any insurance for any stupid accident that happen. thanks~ a lot~

Selama ni perkara ni memang berlaku pun, tapi harini rasa tak boleh kalau tak lepas. dan yg paling sedih, benda mcm ni selalu melibatkan budak lelaki melayu. tak tahulah kenapa susah sangat tangan mereka nak tolong pegangkan pintu untuk kaum wanita yg lain. especially malay girl.

Maybe dalam fikiran mereka, ohh aku tak boleh bukakan pintu untuk perempuan lain, nanti awek aku jeles, atau mungkin deorang berfikir yg kononnya nanti bila bukakan pintu untuk perempuan lain takut disalah anggap, t takut2 perempuan ni fikir aku syok kat dia ke...hmm, Tolonglah~

Perkara remeh yg tulus nak bangkitkan kat sini mungkin agak remeh juga buat korang, tapi kalau fikir dari segi akhlak, lelaki Melayu aka khalifah Allah kat muka bumi ni, memang dah ditanggungjawabkan supaya menghormati kaum wanita, but even perkara kecil pun tak boleh nak perbaiki, jangan buka soal poligami, dan sewaktu dengannya dengan kami. HANDS up for that.

Oklah. tak semua lelaki macam tu.mungkin korang pembaca adalah dari kalangan yg ada sopan santun. cuma mereka yg tulus maksudkan ini mungkin tinggi agamanya,soal pendidikan usah disebut,  siapalah tulus nak tegur sikap mereka ni. cuma tulus tak pandang semua yg diterangkan selagi hidup kat dunia ni penuh dengan kesombongan yg sangat~sangat....(lu pikirlan sendiri)

Lelaki melayu kalau boleh lebih gentlemen, inshaAllah perempuan melayu takkan kahwin ngan bangla.:)

11 comments:

Sophie Al-Yahya said...

suka ayat last:

Lelaki melayu kalau boleh lebih gentlemen, inshaAllah perempuan melayu takkan kahwin ngan bangla.:)

tak perasan sebab tak duduk overseas. =(

diana amin said...

nak cover macho sngt tu. tu yg trus blah. haha

Tulus Sweet said...

kak Sophie* huhu..itulah..kadang2 kita nampak yg kasar je. yg halus selalu terlepas pandang. :D

diana* itula. den pun polek! macho ko kalau wek camtu? tak do pun

Lyaa Suriany said...

heeee, so far xpenah face lg dgn situasi ni
tp laki tu mmg agk kuang asam laaaaa.....

Tulus Sweet said...

kak lyaa* itulah..kadang2 diorang tu takde niat pun nak kurang asam. tapi sebab takde org nak tegur, jadi ginilah hasilnya...hehehe

cuma harap amek pengajaran

Mat Pintu said...

ooo...patut la gadis melayu banyak nak kat bangla, atau ke Lombok...hurmm

Al Kisah said...

segelintir je kot...

Tulus Sweet said...

sebenarnya lelaki melayu baik....banyak kisah yg mana bila perempuan melayu kahwin dengan bangsa lain, ada yg kena layan macam kuli, ada yg kena layan macam hamba, cuma ini satu lacking masyarakat kita je...semua nak perasan macho dan cun. hmmmm

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

betul tak ada insurans untuk incident mcm ni..bt suka ayat last sekali..perempan melayu tak akan kahwin dengan bangla..hehehe

Muhamad Zaki Zafir said...

yes setuju..tak semua gentleman..tp tak kira jantina lah,kalau kita nk kluar,tolak pintu n then ade org kt blkg skali,or org nk masuk,tahankan aje pintu tu.

zOeY zAu YaH said...

sgt tak gentleman..mmg ramai org malaysia camtu...x kira jantina..didikan n cara hidup kot? hihi..