Thursday, August 25, 2011

Resipi Almond London Cikgu Abas tet tet tet

aishh. banyak muih raya aku wat raya kali ni..agaknya kalau mintak tempahan kayo den. leh nikah dah taun ni. 
sonang bona buek eh. try korang lak buekk...



sebenarnya bekas hitam dah habis, tu guna bekas berwarna tu. huhu...diberi nama sempena ngah tengok cerita Qalesya skunk ni.

Bahan-bahan :
  • 250g butter
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan nestum ( kisar halus )
  • 1 cawan tepung jagung
  • 1 cawan gula aising
  • 1 biji kuning telur
  • sikit minyak jagung ( untuk kilatkan colat )

Cara-cara :


kasi panggang kacang bacam itu. api kecil.jgn kasi hangus maa

  1. btw the mean time pukul butter,gula sampai sebati
  2. masukkan tepung jagung, nestum, tepung gandum sampai doh tak lekat
  3. masuk badam dalam doh ( saiz ikut suka hati )
kemudian bakar..tolong jaga api oven.

  • bagi nak mencairkan chocolate guna kaedah doube boiler.masa kaedah double boiler jangan kasi itu wap air kena chocolate.
  • untuk dapatkan hasil chocolate yg berkilat, tuangkan dalam satu sudu besar minyak masak
  • ada banyak cara nak letakkan chocolate dan doh dalam bekas. tulus letak doh dalam bekas dulu then carefully baru letak chocolate..
  • tak perlu bakar. :)




dah siap!!! yabedabeduuuuuuuuuu! moh kito ghayour!

4 comments:

Rtp Farra Arisha said...

nahh..kebetulan..arisha pun sedang makan kuih almond london ;) sedap!!

imz said...

sodapnya...nak rasa..hehe

putput said...

eh..tu bukan almond london ke? x best r almond london=="

Ajeyy Rawk said...

salam Ramadhan, Ajeyy ziarah sini yerr..
kat bawah ni ada sikit entry dari Ajeyy, mintak pandangan dari semua yaa.. :)

http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/07/exam-pmr-penting-juga-sebenarnya-dalam.html


http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/07/hantu-bergambar-di-sebelah-ahmoi.html


p/s : Selamat hari raya, maaf zahir dan batin . 0-0 :))