Tuesday, August 9, 2011

layak ko korang nak kawen skunk ni? moh samo2 kito cek^^


  • Hati merasa sunyi walaupun dikeliling ramai orang

"Dan kahwinkanlah orang yang bersendirian di antara kamu dan orang yang layak (berkahwin) daripada hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin, maka Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya; dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui." (Surah an-Nur : 32)
Apabila seseorang merasa sunyi walaupun ramai orang disekelilingnya, itu adalah tanda bahawa sudah sampai waktunya dia perlu berkahwin. Dia memerlukan seseorang untuk mengisi kesunyian tersebut. Bagi mengelakkan berlaku perkara tak elok, dia wajib berkahwin. Sabda Rasulullah S.A.W.;

" Sesungguhnya syaitan itu bersama seorang dan menjauh apabila berdua." Hadith sahih riwayat Ahmad, an-Nasa'i, at Tarmizi, Ibn Hibban dan lain-lain.

Apabila manusia berseorangan, dia lebih mudah terdedah dengan godaan dan tipu daya syaitan. Oleh itu, berkahwin dapat menyelamatkan kehidupannya.


TULUS: sunyi tu selalu bona dahhhhhhhh  :(

  • Kehidupan tidak terurus
Kehidupan terurus amat penting kerana kehidupan sepatutnya menjadi medan untuk beramal soleh dan menunaikan kewajipan serta perintah Allah mengikut lunas² Islam. Kehidupan tidak terurus seperti tidak kemas, rumah yang bersepah dan macam² lagi. Oleh itu, orang seperti ini wajib berkahwin supaya mereka lebih bertanggungjawab serta berkeyakinan untuk menjalini kehidupan yang lebih bersistematik.

TULUS: ( alamak^^^^tunggu yolah kad jomputan kawen den)

  • Jiwa menjurus kepada berlawanan jantina
Korang pernah merasa berdebar² semasa lalu atau berada berhampiran dengan orang berlainan jantina? Kalau ya, jangan sesekali duduk berdekatan. Cukup la sekadar melihat dari jauh. Rasulullah S.A.W. bersabda;

"Maka sesiapa yang fitrahnya diarahkan kepada sunnahku, maka dia telah mendapat pentunjuk. Sesiapa yang fitrahnya terarah kepada selainnya, maka dia telah binasa." - Hadith riwayat Ahmad dan Ibn Hibban.

Kalau hati berdebar² semasa memandang orang berlainan jantina, maka golongan ini tergolong dalam golongan yang diwajibkan kahwin. 


TULUS: takdo raso papo pun bilo pandang laki laki. sogan pun tak. apo laie bodoba doba

  • Hilang fokus apabila ada orang berlainan jantina
Hilang fokus apabila ada orang berlainan jantina biasa berlaku kepada orang bujang. Ini menyebabkan gangguan kepada tugas harian seperti hilang tumpuan, prestasi kerja merosot dan lain² lagi. Jadi untuk mengelakkan perkara tersebut berlaku, jalan paling selamat dan ubat paling mujarab ialah berkahwin.


TULUS: kalau ilang fokus pun sobab ngantuk ngan boring^^

  • Cemburu melihat kebahagiaan orang lain
Perasaan cemburu terbahagi kepada 2 iaitu ke arah kebaikan dan ke arah keburukan (hasad). Perasaan hasad boleh memhapuskan kebaikan yang ada pada diri. Sabda Rasululah S.A.W. ;

"Jauhkanlah (oleh kamu) dengki (hasad) kerana ia akan memakan kebaikan sebagaimana api membakar kayu." Hadith riwayat Abu Daud

Jika korang ada rasa cemburu atau dengki melihat kebahagian orang lain terutama kebahagian kawan², korang wajib segerakan perkahwinan.


tulus: tak do maso langsung nak jealous jealous. sobab kawan2 sumo ea lom kawen laie. :)


  • Wujud perasaan sayang terhadap kanak-kanak
Ini berlaku kepada mereka yang sudah sampai seru untuk berkahwin. Perasaan keibuaan atau kebapaan sudah mula wujud dalam diri dan ini menunjukan seseorang itu sudah sampai waktu untuk memiliki keluarga sendiri.

tulus: yang ni memang sumo pompuan ngan laki patut ado. tapi bolom boorti yang korang dah ready nak 
          ado anak sondiri. (maksud tulus nafkah)

  • Jatuh cinta pada seseorang
Jatuh cinta adalah fitrah manusia yang dapat dielakkan. Lelaki akan tertarik kepada perempuan dan begitu juga sebaliknya. Oleh itu, perkahwinan adalah sebaik-baik hubungan antara lelaki dan perempuan.

tulus: hahahahahahah! tak ponah pun...               :(

  • Desakan hawa nafsu
Ini biasa berlaku kapada golongan yang baru mencapai usia remaja. Golongan dewasa yang mencapai usia pertengahan juga mempunyai desakan ini. Mereka perlu berhati² mengawal desakan hawa nafsu ni dan cara yang paling selamat untuk mengawal desakan ini ialah berkahwin.

tulus: suko ikut hawo napsu tapi boleh kawal laie. contohnyo : hurmm..marah kot. tak suko marah2 dan 
          tak suko orang yang baran! kalau suami den baran memang " goodbye " jawab ea 

  • Beronani
Kebanyakan orang tau maksud beronani. Kalau tak tau, sila cari maksud dengan pakcik Google. Beronani adalah satu dosa di sisi Islam. Firman Allah S.W.T.;

"Dan mereka yang menjaga kehormatannya (dalam hubungan seksual) kecuali kepada isteri dan hamba sahayanya, maka sesungguhnya mereka tidaklah tercela. Barang siapa yang mengingini selain yang demikian, maka mereka adalah orang yang melampau batas." - Surah al-Mukminun; 5-7

Jadi untuk mengelakkan perkara tersebut terjadi, kahwin adalah satu jalan yang betul.

tulus: kalau nak google make sure jangan pilih yang berimageeeee. kalau nak jugak korang kono kawenlah 
         jawab eaaaaa^^^

  • Dorongan untuk melakukan hubungan intim
Seseorang itu wajib kawin jika wujud dorongan untuk melakukan hubungan intim.

tulus: eloklah nanti dak2 umo 11 tahun guno alasan ni nak kawen copek



catatan tulus: jangan cek ni jo. bondo lain cek jugak. pendapatan, tompek tinggal, mental ngan fizikal dll


ps: segala di atas adalah copy and paste. except komen tulus :)


ouh yeee. pasal picture ni , hati terjealous sikit tengok junior kawen. baru 18 maaaa^^ :P

9 comments:

Vanilla_ice =) said...

tulus mude lg.....bg akak dulu la....;P

alien said...

dah kono kawin dah ni..
copek2 la

Ieyqa Adam said...

kito da na kawen. tggu kad jmputan pat taun lg dehhh. haha :P

puterinuraqiliah said...

akak nak kawen jgn lupo jomput eden. hehe. yoko x ponah jatuh cinto ni??? heish.. abnormal tu. kihkihkih

copek2 kawen yo kak. kang jdi andartu, jatoh saham lak.hehe

JIJI YU said...

tulus jom kawen kawe

zEri sAfEerA said...

x layak lagi. hehe :D

tulus sweet said...

hehehehehh^^^

diana amin said...

sape kawen neh? hihi

zaty luvlianncezzz said...

haha.kawen muda pn xde hal.asl pandai la nk handle life pas kawen :)

S a l a m r a m a d h a n~
Jum hayati di sini (^o^)
jangan terseksa kerana CINTA