Saturday, October 6, 2012

Happening Night (国庆节)China Indepent'S Day

Tarikh negara China mendapat kemerdekaan 10.1.1949 atau lebih dikenali sebagai 10.1 (Shi yi). Bagi aku rakyat China sangat patriotik. Chinese hate America. And will always be~ asal borak je mesti cakap yang orang Amerika ni jahat. And that is the fact! America is the real terrorist.Poor Afghan, and the rest of it. Pantang je ada negara Islam kat dunia mesti orang putih akan amek kesempatan nak pecah belahkan umatnya. Just take a look at Indonesia and Msia. Entah syaitan manalah yg hasut umatnya sampai dah tak bersatu.Wasnt it just a waste of Ummah?For me its a political issue that we're missing to take care of.  These 2 Islamic country will be so much powerful when the ummah were really unite under one book , the Qoran. Sometimes the muslim were lacking in Giving, but more in Taking. Until now , western people are more likely to make us to apply their Westinizer in our daily life.The saddest part is some of us nowaday are more into westinizer because they thought it is more easier. They were wrong. (sorrylah terspeaking plak en)

Sesepet sepet mata orang China pun deorang syg kat negara diorang . Diorang tak kasi orang luar uruskan negara dia. Negara kita, kita yang harus jaga. Bukan orang luar. Harapnya umat Islam di Msia cepat sedar tentang semua ni. Sebelum terlambat

Jadi , atas sebab nak semua rakyat China pergi sama2 menjayakan perarakan di dataran Tian Anmen, China kasi cuti seminggu! Yea~~ :) Perarakan ini bertujuan menunjuk pada dunia yg China skrg sudah boleh berbangga dengan tentera2 mereka. Memanglah kalau tengok tenteranya mmg seramai2 manusia. Negara besarlah katakan...Walaupun aku tak pergi masa perarakan tu, tapi aku sempatlah jugak jenguk keadaan dataran tu pada waktu malam. 






Thank you.

6 comments:

NadNod said...

salam perkenalan :) waa. bestnya dapat tengok event event macam ni di China ^^

Mysara Ab Rahman said...

wah cantiknyer...
msti sronok kn bila kte dpt tau n tgok culture luar

missStrikeOne said...

berjalan lagi tulus neh ye bestnya

Syafiqah Hashim said...

TRUE! they are the real terrorist ever! sebenarnya jeles dengan kulit muka tulus yang licin dan bersih tu!!teeheee~

Suhami Ahmad said...

kadang-kadang kito sendiri suko minda kita dijajah kan...

nik ros said...

cantiknya view waktu malam.