Sunday, October 21, 2012

Pendakian dibumi AVATAR , Succes!!

Memang tak pernah terlintas dalam fikiran yang kata2 abah jadi doa untuk aku. abah selalu cakap yang film Avatar tu buat kat China.  abah paksa jugak aku pergi melawat tempat tu..nanti dah jadi cikgu boleh tunjuk kat anak murid yg aku dah berjaya mendaki gunug yang tinggiya lebih kurang 3++ tingkat tu. pergh~~ tak terbayang dek fikiran kan macam mana aku boleh panjat gunung setinggi tu dalam masa 4 jam sahaja. hehe. ni la aku nak cerita ni...

Jadi gunung yang korang panggil Avatar2 ni nama sebenarnya adalah gunung WuLingYuan 《武陵源》。terletak di Hunan. bahagian Selatan China. Untuk tahun ni, pihak U aku baik gila, sediakan flight lagi....huhu. yela kalau naik kereta api, paling lambat pun dalam 24jam. Lama tuu~~nanti masa habis dalam keretapi jelah.

Nama ibu negeri Hunan ni pulak ChangSha 《长沙》. ni aku nak ceta, dari ChangSha ke Wulingyuan ni jangan main2~~ Naik bas dalam 7 , 8 jam.thank you~ Kalau kat msia aku dah bole ulang alik ke Penang dah. memanglah patut nama China ni ditukar kepada nama Benua China.

Time aku sampai tu ....hmmm~~ aku pun tak faham orang China ni suka main tolak2. Ganas....Kasar! Kadang2 sampai satu tahap tu aku marah jugak pada mak cik2, pak cik2 ni....bukan nak kurang aja. Tapi sakit kot kena tolak.bahu aku dah lebam dah sebab tersepit kat pintu besi. Meluat jugak kdag2 tu. Tatau la apo kono ea orang kek sini. Semua nak cepat2 je. Takle sabar langsung. Aku berharapa sangat2 kita Sbg rakyat msia jgnlah ada buat perkara gini. Sabar kan legi sopan. ekhem!

Cuaca kat sana....hmm...Nyaman. Tak sejuk mana pun. Mungkin sebab lokasi dia yg jauh dari Utara, atau mungkin belum masuk winter lagi. Jadi pakai sweater pun ok lagi. Tapi bagi aku sweater tu dalam bilik bolehlah. Aku mmg sorg yg sangat takutkan sejuk. kalau boleh nak beli je pemanas katil. P nanti kalau pnas sngt naik jerawat plak..Aiyo~~ macam2 hallah!

Bila dah sampai di satu2 tempat, kita akan dibawa naik ke atas pucak bukit menggunakan bas tempat tu. Kemudian tibalah saaat yg paling aku takut...Naik LIF!!!!





nila budak kelas aku. Aku rasa masing2 dalam pic ni bukan suka sangat melancong. Paling kurang pun duduk dalam bilik, online. huhu


ini la lif aku maksudkan tu...tinggi!! kalah KlCC. yeke? jap, entah...gambar ihsan dari kawan aku.



familiar x? 



abaikan muka Tulus.. mmg dah rupa nenek kebayan dah masing2. penat turun naik tangga. yg nak korang tengok kat sini jambatan belakang tu...Avatar sgt~


ini di namakan kunci2 cinta. Buat pasangan yang percaya benda2 tahyul bolehlah daki gunung ni dah kuncikan cinta anda disini. huhu



biar bear ganti diriku.


 ini pemandangan dari dalam bas. selain bukit avatar tu, kita akan dibawa melawat tempat lain . besar subhanallah tempat ni. Perjalan dari bukit ni ke bukit lain menggunakan van guna dah ambil masa dalam 40 minit. itu pun kalau bawa setengah laju. Jalannya MashaAllah....sp yg pernah lalu bukit putus tu fahamlah.
 nanti korang jangan lupa mark nama korang bila dah ada di atas. inshaAllah ada rezeki aku akan kembali dengan anak2 ke tempat ni. :)


bosan time beratur untuk dptkan van .


korang cuma diberi dua cara untuk turun. pertama korang boleh naik cable car ni, kedua korang pilih untuk jalan kaki yg jauhnya mungkin dari seremban ke kl. hmmm~~ aku sorang yg sangat2 takutkan ketinggian. walaupun tempat ni selamat, aku masih  tak boleh tahan diri aku dari berfikir apa yg bakal berlaku sekiranya benda ni tak berfungsi dengan baik. ya Allah...penakut! tapi walau mcm mana pun aku berjaya jugak atasi ketakutan aku. Tq kawan2. dan aku percaya setiap orang ada malaikat yg jaga , apa yg penting kita cuma perlu percaya pada Allah itu sendiri.. ;)


now dah smpai Beijing. beijing dah mula nak stat musim sejuk. Jadi sp2 yg nak tengok salji tu boleh la simpan duit dan fly dalam bulan 1. inshaAllah kalau ada rezeki bolelah kita jumpa. :)

till then, Salam

16 comments:

Mila Ahmad said...

macam best jerk.

shafiqabdshukor said...

cntiknya tempat tu..
sebb x tgk avatar tu yg jd x familiar tu.. hehehe
bestnya dapat melancong..

missStrikeOne said...

sumpah best!!!! arghhh jeles jeles.hee

HaFizaH aYu said...

Best nyer adik manis dpt jln2 avatar..nati nk g beijing la cmni

Tulus Sweet said...

kak Mila* mmg best....gayat~~~hehe

Tulus Sweet said...

*shafiq
nanti tengokla. 3 jam cerita dia. tapi puas hatilah. ehe

Tulus Sweet said...

*diana
alhamdulillah...Allah yg beri rezeki.hehe. hope someday kita boleh join adventure sama2 yep!

Tulus Sweet said...

kak Hafiza ayu*

Alhamdulillah.. U tahun ni sangat2 bermurah hati bawa student msia lawat Hunan. hehe

hanabunga said...

Bestnyaaa. Nanti kalau akak pergi skali lagi dgn anak2,bolehla tunjuk kat diorang nama akak yg dekat batu tu. Memorable! :)

zOeY zAu YaH said...

mcm saya je..x thn x suka sjuk sgt pastu tkut tggi hehe..

Tulus Sweet said...

hana bunga * kalau pergi ngan anak2, maknya akan suruh anak2 naik, mak tunggu bawah. huhu! serik!

kak zoey* geng arr kita. sejuk ni membataskan pergerakan. huhu

amy syahirah said...

wahai kakak yg cantikk, nak akak ke beijing bolehh?? :')

Suhami Ahmad said...

atok jeles hokey.....mencik...huhu

dwaty said...

Baru tau... Tempat avatar yg gunung2 tu wujud... Hikhikhik... Bila la nak sampai sana...

Tulus Sweet said...

amy* akak tunggu dari dulu!

atok* jgn jeles2..wan mana? sihat? huhu

kak dwaty* huhuhuhu. actually kita semua tak tahu tempat tu wujud :D

nik ros said...

cantiknya tempat tu. seronoknya kalau sis dapat pi.aishhh..bila la agaknya sis blh sampai sana kan..heheh