Thursday, July 19, 2012

Holiday in Macao :)

Alhamdulillah. akhirnya ada jugak masa nak update tentang apa sy buat masa cuti summer. kali ni memang tak terfikir yg impian nak Jelajah 3 negeri terlaksana. 30 Jun . lepas habis je exam, tulus ngan lagi 3 org member mulakan journey yg dah 3 tahun tertangguh. 

Trip kali ni dinamakan destinasi bajet. huhu. terpaksalah....tiket flight untuk ke Guangzhou sangatlah tak makan diakal. sungguh pun masih dalam China, tapi benua tu amatlah jauh dari satu tempat ke tempat lain. kalau kitorang amek flight ke Guangzhou, untuk tiket pergi dan balik, jumlahnya 1200 yuan. adoi~ kalau anak dato lehlah amek flight. kitorang student je pun. Amek "Huoche" (keretapi) pun dah ok.. dalam 400 Yuan. save banyak disitu. 

Yg tak bestnya, tiket untuk katil dah habis, jadi nak taknak terpaksalah kitorang beli jugak tiket duduk punya. Ya Allah....duduk untuk 21 jam ye...:(

Tiket duduk ni yg tak bestnya, siapa yg takde tiket pun leh masuk dalam gerabak ni. cumanya deorang tade sit mcm kitorang..bayangkan sesaknya gerabak tu...dengan bau "harum" manusia yg tak mandi, bawah kerusi pun ada yg baring. adoi~~ mmglah Allah sedang uji tulus ngan kwan2 selama 20 jam tu. 

Kita skip cerita sampai di Guangzhou. hari kedua from Guangzhou, kitorang take bus to Macao. tiketnya taklah mahal sangat. Dalam 70 yuan kalau tak silap. masa untuk sampai ke Macao adalah dalam 2 jam setengah. Whoa~ tempatnya sangat panas!

Maybe sebab cfc yg terlalu berlebihan. sebesar besar bangunan semuanya menggunakan penggunaan Aircond yg sangat kuat. tulus takleh bukak mata tanpa payung di tangan. 

Tempat yg ingin dilawati adalah The Venice. adoi~ sejarahnya tulus kurang pasti. tapi mungkin banyak pengaruh dari portugal . Opps correct me if im wrong. we just take the Venice as a must visited place as the time is running out. 

Kepada siapa2 yg dah tengok BOF , ye tuluslah Geum Jan Di pada hari tu. :)



sapa rasa nak jadi pekak silalah naik sampan ni sambil disajikan suara merdu operarian...?

just a blok, takleh masuk pun. :)




twin did their performance. best!

kesejukan. 

nana, fidi, wahida


mulut jadi cembeng. bukan sebab homesick, tapi sebab kepanasan!



toilet~ hmm~



ni adalah tempat Kasino.~ well, tak hairanlah kan...malaysia pun sama je ghinie


kalau boleh mmg nak cut pic 2 org atas tu. huhu


tiada posing. malas dah nenek....hehe









layan pic pun dah bestkan. pe lagi kalau g sana! hehe. nanti harap korang semua dapat lawat tempat ni. InshaAllah.

Untuk hupdate after tis, tulus akan update tentang, the Peak, and Disneyland Hong Kong~ :)

Jom travel?!

10 comments:

Ameerul Ashraf said...

Wah! teringin nak ke sana :D
cantik sangat tempat2 kat sane..

rerehalim said...

kalau study overseas memang rugi tak gi jalan2 kan? bestnyeee

Syafiqah Hashim said...

wahhh! best nyaa..rasa nak ikut jaa..ehee..

fifie said...

Untung la muda2 dah dapat travel dunia :D Selamat berpuasa tulus.

Tulus Sweet said...

@Ameerul
cantik cantik..nice place untuk honeymoon~ :)

@rerehalim
u said the right thing. hehe

@pikah
kalau ada peluang kita travel sama kayh! i would love too~

@fifie
this is what single life give to us. ehe. rezeki~

zOeY zAu YaH said...

ye lah tempat BOF tu kan haha...

HaFizaH aYu said...

sah lau g beijing sy amik u jd tourist guide..hehe blh k

uMie said...

bestnyer dh dpt smpai kt sane..tmpat BOF shooting plak tu kan..dlm pic pn dh cantek apetah lg kalu dh smpai kt sane..nice place:)

uMie said...

bestnyer dh dpt smpai kt sane..tmpat BOF shooting plak tu..hee. nice place :)

MéuzAngelo™ XXIII said...

wah.. best giler! tah bile la aku dpt mcm ni.. hehe