Friday, January 27, 2012

Pemandu Malaysia oii~

Amatlah bersusah payah student yg mcm kita ni nak beli kereta. kena ada penjaminlah, kena cari yg kerja kerajaanlah...tak boleh yg dah pencen lagi tu. bagi sy,  penjamin  yg dah pencenlah miliki kewangan yg lagi stabil. walhal kereta idaman yg pangkat student nak beli cumalah "VIVA"..kalau merc ke boleh masuk akal jugak kenapa proses pembelian suatu kereta tu amat susah dan complicated. Viva babe..come onlah...


After more than a year, finally last month tercapai jugak cita2 kakakku nak beli kereta.. even taklah selalu guna kereta, tapi perlu jugak ada. Well, kemahuan itu kadang kala satu keperluan. bagi sayalah...:)


so before kereta tu diserahkan kepada tuannya, which is my sis yg kat Pahang tu, so ketiadaannya membuatkan famili sy, termasuklan sy sendiri bermaharajalela dengan kereta miliknya itu. huhu 


And yes! sbg org yg bayar yuran ansuran bulanan kereta tu, ayah sy puaslah jaganya sprti menatang minyak yg penuh. tapi kusangka panas hingga ke ptg, rupanya hujan di tengah hari. huhu (lupalah peribahasa melayu) ...maaflah.


last friday , sedang drive ke destinasi yg diingini, iaitu Restoran Pantai Timur, restorang milik kepada mek klate dan dibarisi oleh mamat2 klate sbg askar2  restoran itu sendiri, my father, dngn berbekalkan 60 Km/j sedang ingin menyeberangi selekoh ataupun simpang 3 , telah berhenti hampir 15 saat untuk memastikan yg di kiri dan kanannya selamat sebelum meneruskan pemanduan. 


tiba2, "gedegang!!!!"" AsSSSsudahhhH!!! sebuah proton saga yg dinaiki oleh 2 org lelaki remaja merempuh blkg kereta viva kesayangan ayahku. (duitnya) huhu. nasib meyebelahi ayahku kerana kedua lelaki itu mengaku bersalah . dan berjanji akan membayar ganti rugi..which found out, pertemuan besoknya lelaki itu mengaku tdk punya wang. 


even though my dad looks like sgt garang orgnya, but masih lagi berhati perut. yela..kitorg pun ada abang yg masih belajar..pun mana ada duitnya..gitulah kehidupan pemuda tadi. jadi lepas gitu sajalah..hurm..


but still got my respect. dia sgt berani mengaku salah dan tidak larikan diri dari masalah. org mcm nilah yg boleh jadi pembimbing, InsyaAllah. org yg jujur akan dimudahkan urusannya.


kes kedua terjadi sehari selepas kes langgar blkg tu berlaku. the driver, sayalah! one the way ke seremban, bila lampu hijau, sy terus tekan minyak, yela why should i stop. dari jauh sy nampak kereta proton yg berhenti masa lampu hijau, i really thought that the car would hit the gear and go, but no! the driver sgtlah takde lesen sampai sy terpaksa buat emergency break. luckily bahagian depan kereta tak langgar kereta proton tu. tapi malang masih dpt berbau. and yes! luka lama bertambah luka, blkg kereta vivaku dirempuh buat kedua kalinya. 


ohh siapakah pemandu yg sgt bodoh berhenti masa lampu hijau tu..bila dihon dan suruh berhenti buat2 tak bersalah dan berlalu pergi. semasa kejadian, kereta peronda polis ada di tepi tapi entah kenapa mcm buat2 tak nampak sje!


pemandu yg merempuh keretaku mungkin agak cekap orgnya ..kesan langgaran cuma seperti kesan malam semalam. dah tentulah..dia pun marah dengan kereta depan tu..tp nak buat mcm mana. 


tapi walau mcm mana pun alhamdulillah sebab takde sp2 yg cedera. sy taktahulah apa nasib kalau yg langgar blkg kereta tu lori ke..treller ke.. hurmm..


Accident kecil ni masih jadi rahsia aku dan abgku. tak perlulah menambahkan lagi kerisauan prentsku. sebab apa yg penting, keselamatanku dan sibs...dan Nombor plat kereta tu sampai skrg masih lagi dalam ingatan!

cuma kesal ngan sikap pemandu yg takde budi bahasa! paling kurg mnta maaf dan mengaku kesilapan. bukan kitorg tak berani buat report, cuma mls nak pjg cerita. lagi pun msia ni kecik je. nak lari mana sgtlah kan..






sumbing dah baby aku..oops anak buahku.. 









3 comments:

ati shariffuddin said...

pengalaman accident.. help builds u in and out.. haha.. penah kena skali,lepas tu jadi pemandu yg agak2 berhemah dah...

Mila Ahmad said...

pemandu skank ni byk yg kurang ajar!

diana amin said...

fuh bahaya betol