Friday, July 22, 2011

yerp! Chocolate menyebabkan jerawat

1) mostly chocolate contains large amount of sugar
2)most chocolate contains large amount of ingredients yang akan convert into sugar in your body
3)gula akan menyebabkan kerosakan pada cellular cell
4)kerosakan itu akan menyebabkan jerawat (keep on reading)
5)most of the ingredient are not good for ur health

Contoh coklat yang tak baik

samada beli kat mall ke, dessert aiskrim cornetto ke, Kinder Bueno ke, Hershey's Kisses ke, Cadbury ke...dapat lak SNICkers..auw! leh terbang rasa. semua chocolate ni ade benda yang tak asing lagi, GULA.
inilah musuh anda yang sebenanya. stay away from it. gula ni akan memburukkan lagi jerawat anda. actually chocolate doesnt contains any other positive ingrediens and if it does, sikit je

Contoh coklat yang baik

most of chocolate yang best2, yang sweet2 tu actually lebih kepada manis gula. makanlah dark Chocolate. 99% coco. even tak best tapi alternatif yang baik untuk elakkan jerawat bagi korang yang addict kat chocolate.

**WARNING**

jgn tertipu ngan label NO SUGAR!

HABIS TAKKAN NAK STOP MAKAN CHOCOLATE?!!

hurmm pernah dgr perkataan Maltose? its is something good for manufacture but bad for u.

maltos akan bertukar kepada GULA . as u know it. that y lah manufacture tak labelkan dia sebagai GULA. but as MALTOSE.  so bila makan chocolate sugar free but still ada jerrrr. apa cerr?

technically chocolate yang kita makan deorang tak letak gula lagi. deorang akan menggantikan dengan MALTOSE that later will converted to sugar.

tricky right? lucky u were reading this article.

APO KONO BUEK?

so noona oppa semua, cariklah chocolate bar yang less sugar. means boleh mengelakkan kerosakan pada jerawat atau merangsang pertumbuhan jerawat kat muka korang.

bagi yang choc addicter, find chocolate with more coco. lagi pahit chocolate tu lagi asli kecoklatannya

dan, carik chocolate yg more fiber because fiber boleh bertindak sbg penghalang gula dalam badan


ouh ya banyak lagi article yang tulus baca. semuanya pasal acne. and yes.. i do have the same prb.

thanks fr reading my dearest followers..:)

7 comments:

Siti Zulaiha said...

wow....so no more chocolate for me

JIJI YU said...

patot le aku licin je

cik heroin said...

dark choc bgus kn kak?


http://cikheroin.blogspot.com/2011/07/kenapa-you-pakai-tudung-kenapa-dia-tak.html

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

haha, tapi dh jd fevret fifi dh tu chocolate semua:))

Siti Arfah said...

Tq utk perkongsian ni. Nice. :)

Shima Md. Zahar said...

mana sedapp nak menikmati coklat tak manisss.. tak in laaa.. yang sweet baru super duper sedapppp

puterinuraqiliah said...

alaaaaaaaaaaaaaa... dah r chocolate sgt sedap!

btw, cousin akk kat puncak alam tu course ap???