Sunday, May 13, 2012

Jodoh Aku Mungkin Lambat

 Dikala kawan semua punya seseorang untuk dirindui,
aku masih bertanya apa khabar hati dikala ini 

Dikala kawan berbicara soal cinta dan jodoh,
 aku masih tidak jelas tentang ciri-ciri lelaki idaman.

Dikala kawan sedang ria memilih nama-nama zuriat mereka yang indah,
tentang cinta, aku  masih mencantas apa yang terlintas


Ya..mereka  kian rancak fikir soal tema majis walimaturus,
 aku masih disini, tangan suci masih belum terima sekuntum bunga.






tipu kalau aku cakap aku tak pernah fikir pasal jodoh. memanglah kalau ikut darah muda ni rasa nak kahwin awal.alahhhhh! jealouslah tengok baby2 deorang yang duk luar negara ngan parents yang still study!!dah baby grow up kat overseas mestilah kena angin2 mat salleh..pheewit comel kot! :)

kalau lepas kahwin kononnya dah tak pening lagi fikir pasal jodoh2 ni. ye mmg  betul....!

Tapi sempena mother's ni, almaklumlah bila dah jauh2 ngan mak ni....dah takleh nak wat cam dulu2...dulu kalau nak bagi present kat mak, kuar jap, balik tu terus deliver sendiri kat mak. skrg ni call jelah paling kurang. Happy Mothers Day mak! adik sayang mak! eventhough UAI cakap tak berapa elok sambut , p lantaklah...niat adik nak buat mak happy, dihargai, lepas rindu and so on...tak niat memperingati pape peristiwa pun. ok tak ok?

baru-baru ni aku terfikir. selama hampir 21 tahun aku hidup, aku rasa tak pernah cukup bahagiakan mak aku.
dan aku tahu mak tak pernah puas bermanja dengan anaknya. sedangkan hidup single ini rasa2 mak macam jauh je... apa lagi;ah after aku get married.  aku tak nak diusia muda ni mak terpaksa berkongsi sayang aku dengan suamiku. apa lagi bila masuk berkongsi kasih syg aku ngan ibu dan ayah mertuaku. tidak diusia ini.

hmm..cuba aku bagi pandangan yg jelas pada korang. katakanlah aku sudah punya dua keluarga. satu keluarga kandung, satu lagi keluarga di pihak suami. tidak iri hatikah ibu kandung bila lihat anak terpaksa melebihkan keluarga mertuanya sebelum sempat memuaskan hati ibu kandung itu sendiri. yelah...beli baju kena beli 2 helai. kalau tidak satu muka mungkin muncung dua harian. heheh no im not gonna let that happen..

Buat waktu ni, biarlah jodohku menunggu untuk sekian2 waktunya, asal sementara ini dapat aku puaskan hati ibu, ayah, dan sibling aku yg lain.  ye aku memang kalau boleh nak kahwin bila aku dah 2 tahun kerja, dan gaji kerja aku tu aku boleh bagi kat mak.. tak dapat bagi banyak, aku bagi sikit asal aku bagi! paling terbaik, kalau dalam masa 2 tahun aku kerja tu, aku boleh bawa mak ngan ayah sama-sama kerjakan umrah. nanti kat sana doalah pape pun. jumpa jodoh kat sana lagi terbaik. heee:)

No matter what guys..even korang rasa aku mengarut, tapi cayalah, yg aku tak mengarut sbrnya. hehe. dan aku tak mamai waktu ni. aku cuma nak wat ucapan hari ibu. everyday 's mother 's day. Priority kita yg belum kahwin ni after Allah dan Prophet SAW.





12 comments:

JIJI YU said...

moh le kite kawen

Tulus Sweet said...

aku nak kawen lambat sikit ji...

Mira Amirudin said...

jodoh kat tgn Nya :)

Tulus Sweet said...

hehe. tulah kalau dah sampai seru nak lari mana en.:D

Syafiq Rosli said...

hee..mudah-mudahan kan..orang tuh blajar oversea..kita duk malaysia..nk anta rombongan pun mst susah kan..;p grau je..

syakey said...

nanti jodoh kesampaian la tu :D

Tulus Sweet said...

syafiq* haha. itula memang sy duk jauh nak lari dari kena masuk minang. hahah

syakey* kalau jodoh tu inshaAllah sampai.. hehehe

hanabunga said...

Samala kita akak!!! insyaAllah nak kahwin lepas kewangan dah stabil. tapi sekrang masih muda maaa~ hee

Al Kisah said...

sabo, kalau ada jodoh, tak kemana..

Pondok Usang said...

Cinta Allah dan Cinta Rasulullah SAW.. =)

Aesya Zealous said...

betul tu.. kite pun fikir sama.. berbakti dulu kpd ibubapa. walaupun tau balas jasa kpd ibubapa xkan habis.

Sophie Al-Yahya said...

takpe, jodoh tu rahsia Allah.Faham apa yg awak rasa. Sama lah kita. Cuma Sophie lagi tua.dah 24 tahun.hahahah. Single & still enjoying.. =B