Saturday, November 14, 2015

Bajet Short Getaway Dengan BFF Paling Kedekut ( Cameron Highland )

Lupa dah bila last time aku pergi jalan-jalan. Sedihnya hidup aku lepas balik Malaysia cuma Allah dan kawan-kawan yang dah BFG saja tahu. Semua tetap dengan kena himpit. Minyak, barang mahal dll. Mana yang dah kahwin tu lagi arr. Sewa rumah, minyak kereta makan minum isteri. Tapi jangan sampai abaikan masa untuk diri sendiri. Especially masa untuk kau rehat dari dunia kau yang tah apa2 tu. So aku cuma nak suggest korang pergi Cameron Highland. Well, mana yang memang dah bosan dengan vacay ke Cameron Highland bolehlah tolong suggest ke kawan-kawan. Buat macam mana yang aku buat kat bawah.

Mula-mula malam tu aku isi mintak kereta penuh-penuh. So misal kata kau nak pergi dengan BFF kau. Kau spend dalam RM50 untuk minyak. Kalau bahagi 2 orang baru dalam RM25 duit kau melayang. Lepas tu aku lunch dalam RM7.50. Kenyang senyum sampai ke pusat Alhamdulillah. Lepas tu kalau nak merasa strawberry bersalut coklat bolehlah berhenti kat 1 kedai ni, nama apa tah tapi dekat-dekat situ jugak, harga strawberry bersalut coklat tu RM3. Okla dari tak merasa orang cakap. Lepas tu aku pergi time tunnel. Harga tiket RM5 seorang. Lepas tu kalau kau rasa nak makan isi perut pergi la cari wafel, hot chocolate dengan ais krim strawberry. Anggaran bajet dalam RM18. Kongsi duit baru dalam RM9. Lepas tu pergi la masuk Butterfly Farm. Tiket sorang RM5. Murah saja. Lepas penat tu mestilah rasa nak mamam sesuatu kan. Jadi carilah mee goreng kat gerai-gerai berhampiran. Hari tu aku minum milo panas, teh tarik panas dengan mee goreng kongsi. Bajet RM10. Kalau kau kongsi mee goreng tu so kira half2 baru RM5. Yelah kau baru lepas melantak waffle takkan nak balun sepinggan mee lagi. Kongsi2 dah la. Lepas tu kalau kau nak tengok bunga ros yang paling famous pergi ke Rose Garden, Memang tempat ni agak tersorok but at least pergi cari. Jangan malas! Tiket masuk RM5 seorang. Masuk-masuk nanti kirim salam kat meow situ. Comel nak mampus. Last sekali, dinner. hari tu aku makan kat restoran tom yam order dalam 2 lauk, ada sup, ada masak kailan ikan masin, keropok goreng, fresh oren memang complete dinner set, jumlahnya dalam RM45. kalau kongsi duit baru dalam RM27.50. Ladang teh tu takyah bayar. Kau berhenti je mana-mana tempat yang ala-ala ombak rindu kau amek la gambar. Senang hidup.

Let me.
Minyak RM25
Lunch RM7.50
Strawberry Celup Coklat RM3
Time Tunnel RM5
Butterfly Farm RM5
Wafel+Hot chocolate+ais krim RM9
Minum Petang RM5
Rose Garden RM5
Dinner 27.50

So jumlah bajet yang korang kena keluarkan semuanya RM92.00.  Kan? Ke Math aku lemah sangat sampai silap kira?

Bajet nak aku buat ni cuma anggaran dan kalau kau cadang untuk tempah hotel thats mean kau kena buat anggaran semula sebab aku rasa kalau kau nak balik hari pun dah ok. Lainlah kalau kau datang dari jauh. Itu kau setelkan sendiri. Hehe gurau.

Maaf kalau ada kekurangan. So nasihat aku, walau sesibuk mana, jangan lupa solat, jangan lupa vacay! Love ya~ Salam kat BFF kau tu.


















ps: Aku tak pergi Lavender Farm. Thank you.


1 comment:

Lock Smith said...

I am always searching online for articles that can help me. There is obviously a lot to know about this. different web designs