Monday, May 30, 2011

Mahukah Kau Menciumku..?

Mahukah kau menciumku...
Sebab ciuman adalah bukti keberadaan cinta
Kau terpikat padaku kerna wajah ini
Maka dia minta bibirku untuk kau cium

Jika hati yang membawa cintamu kepadaku
maka kau pun harus mencium hatiku.

Pilih mana?

Meski bergetar jiwamu mendengar perkataanku
tapi engkau harus terus kuat berdiri

Maafkan aku kerna tak memiliki pengalaman cinta
Dan aku pun tidak memiliki perngalaman mencium
Apa lagi mencium yang bukan mahramku

Aku hanya miliki sebuah hati
Yang didalamnya cinta tumbuh dan bersemi
Telah ku cium dan ku peluk namaNya selama ini
Dan tak bisa ku bayangkan hidupku tanpa manis "ciuman" dariNya

Kembalilah kepada golongan yang suci
Maka kembalilah kau kepada Nya dengan membawa seluruh cinta yang suci

Sunday, May 29, 2011

Beijing dah ada AIR BATU CAMPUR

I love summer~
i love hot weather~
i love wearing a fine sweatpants~
i love drinks lot and lots of mineral water~
i love how weather makes me so energetic~
i love waking up in the morning wher the sun shine brighting up my day but still 4 o clock in the morning~

and yes! i love summer cooling booster!



price : 9 yuan. ( RM4.50)
available only in Beijing and Kuala Pilah

Halusnya Teguran Allah ( buat yang gemar mengumpat )

Aku seolah-olah baru tersedar dari mimpi. Mindaku seolah-olah baru bangun dari kelalaian yang lama. Aku sangat-sangat bersyukur kerana Dia masih menginginkan aku untuk berubah menjadi lebih baik. Menginginkan aku kembali merujuk kepadaNya dalam melayari kehidupan ini.


Kedatangan rakanku bersama rankannya yang tidak aku kenali, benar-benar memberi hidayah kepadaku. Sememangnya rakan perempuanku itu telah memberitahu untuk datang ke rumahku pada hari itu. Setelah mendapat izin suamiku, aku pun menerima kedatangannya. Namun tak disangka dea membawa seorang lagi kawan perempuannya yang tidak pernah aku kenali sebelum ini. ku tidak tahu bagaimana hendak menolak kehadirang tetamu baruku itu kerana aku belum meminta keizinan suamiku. Inginku menelefon atau menghantar sms pada masa itu di hadapan tetamu, terasa tidak sesuai. Apa yang perlu aku lakukan? Hati aku berdolak-dalik. Sekiranya aku menjemput dia masuk, berdosakan aku kerana tidak meminta izin suamiku dahulu? Kalau aku tidak menerima kehadirannya, apa pula perasaannya? Bagaimana hendak ku terangkan pada tetamuku? Bukan aku tak sudi, tetapi aku tersepit antara adat dan tuntutan. MasyaAllah sesungguhnya tuntutan adat memang selalu bercanggah dengan tuntutan agama.

Otakku ligat membuat keputusan , yang akhirnya aku terpaksa membenarkan tetamu-tetamu ku masuk. Di dalam hatiku, hanya Allah yang tahu betapa  rasa bersalahnya aku kerana mengizinkan orang lain masuk ke rumah tanpa izin suamiku. Pada masa itu juga aku telah berteka untuk memohon maaf kepada suamiku bila pulang dari kerja. Semoga suamiku faham situasiku pada masa itu, Amin..

Ternyata, kedatangan kawanku bersama rakannya, adahikmah dan memberi hidayah kepadaku. Selama ini aku sememangnya telah bertekad untuk berhenti mengumpat atau berkata tentang orang lain sama ada orang itu aku kenal atau pun tidak. Namun, bertahun telah berlalu, semakin aku usaha, semakin banyak pula dugaan yang menggalakkan aku terus mengumpat tanpa tahu cara untuk mengelakkannya. Tambahan pula jiran-jirank terdiri dari wanita yang sama sikapnya, iaitu mengumpat. Ya Allah setiap kali aku bersembang dengan jiranku , mengumpat itu mesti ada. Fitnah, entahlah. Aku pun tidak tahu. Aku yang tidak tahu apa-apa cerita tentang orang di sekitar aku kerana sememangnya tidak mempunyai ramai kawan, akan menjadi tahu hanya dengan bersembang bersama jiranku. Sama ada ceritanya benar atau tidak hanya Allah yang tahu. Setiap kali aku masuk ke rumah setelah habis bersembang, aku akan rasa bersalah sendiri. Aku memohon ampun padanya kerana mengumpat, namun ia berulang kembali. Aku belum mempunyai kekuatan untuk berubah. Tetapi itulah tipu daya syaitan laknatullah. Semakin kita berusaha untuk berubah, semakin kuat hasutannya.


Dengan izin Allah, Dia mendatangkan aku seorang tetamu yang tidak aku kenali, menceritakan masalahnya yang telah diburukkan dari orang yang dia kenali dan baik hubungannya dimana orang tersebut juga merupakan jiranku. Semakin dia bercerita, semakin banyak keburukan orang tersebut terbongkar. Tiba-tiba aku tersedar

Maha suciMu Ya Allah, kalau kita selalu menceritakan keburukan orang, Allah pasti akan membuka aib kita. Aku yang pada asalnya hanya kenal sedikit tentang insan itu, menjadi semakin kenal dnegan sikapnya buruknya hanya dengan melalui cerita orang lain. Terbukti Allah telah membuka aibnya kerana sikapnya yang suka menceritakan kuburukan orang lain.

Ia memberi aku kesedaran dan keinsafan . Aku tidak mahu aibku di buka oleh Allah SWT . Aku benar-benar insaf. Pada masa itu juga aku bertekad untuk tidak memgumpat lagi. Azamku semakin kuat untuk berubah walaupun aku tahu cabarannya banyak. Sebagai langkah permulaannya, aku menguatkan harti dengan berkata kepada rakannya dan tetamu baruku itu agar semua ceritanya itu cukuplah sampai disini sahaja kerana aku tidak mahu keaiban kita di buka pula oleh Allah.


Alhamdulillah, tetamu-tetamuku bersetuju. Begitulah halusnya cara Allah, dan aku bersyukur kerana aku diberi petunjuk , hidayah dan kekuatan untuk aku terus berubah. Sekarang ini sekiranya aku bersembang , aku membuat keputusan agar otakku mendengar juga apa yang diuturkan oleh mulutku agar otakku boleh tapis dan menghalang agar aku tidak mengumpat lagi. Aku juga seboleh daya cuba mengelak dari bercakap dan mengurangkan aktiviti suka bersembang bersama jiran-jiranku.

Semoga usahaku akan berjaya kerana aku tidak mahu dihidangkan dengan daging manusia di akhirat . InsyaALLAH.

nak ngomel sikitlah yer..actually tulus baru balik dari SUMMER PARADISE anjuran akak2 usrah kat u tulus sendiri. it was a great success! tulus harap dapat beri kat korang segala ilmu yang tulus pelajari.sangat penting utnuk akhirat kita. and it all start with sikit2..ehe~

Thursday, May 26, 2011

bawa diri

i ll be out of town for 3 days. well actually dalam beijing je.hehe. just kena pergi kem summer paradise. but wait! korang mesti ingat kem ni macam yang korang tengok dalam cerita omputihkann....? ada apo besar2, ade menari sana sini...well..derrr~ ini lebih bagus dari itu. yea i admit it takde bbq maybe, but pengisian summer camp ni yang penting sekali. ada ceramah motivasi, ada pengisian hadis, ada mcm2lah! and paling bermakna adalah, ini semua takde campur tangan dari cikgu pe semua. semua aktiviti, makan , minum semua ajk yang buat sendiri, means....senior yang buat sendiri. dari bas, sampailah penginapan..

korang pernah dengar pasal KILAT?

kalau tak pernah kena taw jugak. kilat ni singkatan kepada KURSUS INTENSIF LINGKARAN ASIA TIMUR. sbnrnya kursus pengisian ( pengisian lagi ) kepada pelajar2 yang belajar di China, Korea dan Jepun. masa balik summer last year, tulus tak g kursus ni...at first i thought its fine, but then kawan ayah tulus, anak dia yang study sama u ngan tulus tanya tulus tak g ke....then ayah tulus mulalah membebel. bla bla bla! mmg tulus liat nak g bnda2 mcm ni dulu. tulus kalau dah dok uma tu mls nak kuar2.

sampailah ayah tulus nasihat tulus..

ayah cakap "yang sebenarnya tulus ni kosong lagi. takde pape ilmu, pe slhnya aktif g motivasi sana sini..." panjang jugaklah bebelnya.huhu. then i realize...tulus akan tamat bljr , then jadi cikgu, jadi isteri, dan jadi mama ( :D ) ..mcm mana tulus nak  buat semua tu tanpa ilmu dan agama di dada? apa yang tulus nak bagi kat students ngan anak tulus nnti?

 hurmm..hidup masih panjang. hidayah tu takkan datang kalau kita tak crik. ada ilmu yang boleh dibeli, ada ilmu yang tak perlu dibeli, yang penting nawaitu. ..doakan kem usrah ( summer paradise ni berjalan lancar, insyaallah tulus akan kongsi segala pengisian dengan korang...

:)

for my muslim brothers and sisters

 Tonight at 4.15am (Mecca time) so in Msia at 9.15am tomorrow, the moon will be exactly above Kaabah. Every doa made during this time Allah swt will accept. Tell as many as muslim brothers and sisters so that they benefit from this.

Monday, May 23, 2011

A must watch video

ni adalah video yang original dari pelajar malaysia di universiti tulus. sebagai tatapan, kita sbg khalifah Allah, bukan sekadar mengamalkan solat lima waktu, tetapi banyak tanggungjawab lain yang harus dan wajib kita pikul. ya Allah sebenarnya tanggungjawab kita lebih berat dari menjaga agama Islam, kita juga ada tanggungjawab untuk mnyebarkan dakwah, even kepada yang bukan Islam, or esle, kita yang akan disoal di akhirat nanti... jzzk. :)



tengok menggunakan hati. ini penting, agama kita, Nyawa kita. 

peace.

Sunday, May 22, 2011

+susuegoodday's 1ST CONTEST!

                                  +susuegoodday's 1ST CONTEST!



sorry i have to wait untill the last minute nak hantar kat sue because of study comitment. hehe.

about the picture that im going to bet tis time, and the concept is, LOVE NATURE. well, its quite out of rules that you really want it to be but i just playing with my creativity . hehe. im the one who love nature so much. i dont know how much i love nature untill i cry when i saw my dad cutting my "pokok JAMBU" in front of my playyard. i admit it, i used to put the food wrapper in my pocket when there's no rubbish bin, even in my dad's car. i hate oil spilled, illegal animal killing, and all that. i wish there's something dat we can do for our own next generation. 




ouh ya..hurm. i dont really have name to tag. its not that i dont want my credit but i think its too late. hehe. sorry susueee..:(( my bad.

大自然,每个人的责任!
mother nature !everyone's responsibilities

Friday, May 20, 2011

let the world in ur hand, akhirat is always come first!

have you ever had a friend or senior who back then remind you about aurat? and now when there's a picture of admin who their mutual friend with you are 101 but you have no idea who the hell she is, wearing a short skirt like a desperate muslimah, showing her breast and all part of her inner beauty body to public, and there she go....so perfectly  act like no hari perhitungan someday, act like tis whole world is hers . all guy are the same. every guy can see her nice hair. her nice booty. pity husband.. ouch~ 

some of them said, TIS IS ME! THE REAL ME!

hey... ok. then is tis the real you that you wish prophet muhammad will give his blast someday? or is that is the way you wear for the prove for your amalan while you still have a chance? 

i really don care if a boy choose a hot girl after her nice naive girlfriend. because good girl is always for a good man. go! go find a wife who doesnt really care about Agama. starting from the second she becoming ur wife, every single layer of hair that shown, will be your responsibility. dont think that you know what marriage is. don think its like the part of ur life which is created by you, but is was you who choosed it. 


everyone has their own qadar of life. but i do believe, the first basic for all of the qadar written,there s always effort come first. everything that we do, everything that we said, start it with niat because of Allah, and Bismillah for the barakah.






ps: du'a fr our family in Palestin and Alfatihah for saudara blogger yang dikasihi Allah.

peace yaw~

Thursday, May 19, 2011

CONTEST FRIENDS FOREVER

http://shafmechy.blogspot.com/2011/05/contest-friends-forever-tajaan-dh.html

lately takde photoshoot yang barulah..hehe. tapi i think im gona try my luck with tis honest and loving picture.


me and hidayah..eventhough we dont really have the same type on man, but we still looking for the best. :)
well, i dont really hoping to win so that the reward and fansy clothes will be mine, but i wish that tis friendship will last long and blossom till the day we meet Allah.

u've been tagged:



hehe. thanks..:)

ouh yea..about the prize...hurm..badan tak muatlah nak pakai..heheh. but kalau tak sesuai ngan badan sendiri i will give it to my beloved cousin.:)


i hate how weather change me myself

the weather in Beijing not being so nice to me.i hate how i get myself affected by the natural. physically, my feeling and emotional are unstable right now.i have to say  that im much and more good in jealousy now! so bodohlahkan....what is it to be jealous about huh?i have to face my mental illness, ALONE!
because i rather keep it myself. who's gonna listen to you when you re just too simple too naive.


for the truth, maybe it is the weather, so i got a big black pimple at my right cheek. urrgh~ it looks clearly like the same nuclear thing and ready to blow up! so who's here are willingly gonna blow it up for me? ( parut itu..:( )


and because of the weather, my sleeping time is taking my day and night schedule.really! my eyes wasnt really fully open right now. even in class. even just sitting on my bench with eye wide open, i can still feel it is just my second illusion.im sleeping instead. 


maybe i will deactivated my facebok back. i am the kind of person who " suka membawa diri " dan " suka simpan dalam hati ".

 never really show it.

Monday, May 16, 2011

bodoh ke mamai

pergh! lama gila aku membuta...sejak kul 8 malam semalam sampai kul 4 pagi.amek kau cukup2 lapan jam!bangun2 terus nak g mandi..dalam mamai2 berjaya jugak capai towel ngan toiletries ( btl tak ejaan tu?)

dah kata bilik depan bilik air..nampak je bilik air terus takde mood! blackout lagik! adoi...! ni mesti kes malas nak report kat makcik asramalah niiiii!aku mana taw. 8 jam lebih mengembara dalam mimpi.

even mood tu dah spoiled tapi aku still nak teruskan perjuangan nak mandi pagi aku.gelaplahhhh sapa tak takut? so i have tis idea. apa guna lampu meja aku pasang kat bilik air. so aku pun baliklah bilik amek lampu meja...siap dukung mcm baby lagi...haaa...

masuk lam bilik air terus cucuk kat suis. ok dah kata black out mana nak ada letriknya!adooi tulus! 

nasib baiklah masa tu gelap je ennn..takde orang nampak! hahahah!


p:s// mamai okayh!

Saturday, May 14, 2011

Photoshoot Keriangan di 世界公园!

ITS SUMMER BABEYH!!!!


ok tis week tamau usrah lam bilik...i really dont know what else to cook!ok so i have tis idea.why dont we do it outside.far away from our campus!

and tis is what happen when we know how to do it


                                 
                                 
                                   



 ramai bride yang buat photoshoot kat situ. so lovely! kahwin nanti nak photoshoot sini jugaklah! hehe..


 around the world in 6 hourslah sangat! hahaha!

if and only dapat bagi semua rasa apa yang saya rasa..

<3 all

Janji Si Muda LELA

Janji Si Muda Lela
karya: Raihan Muhammad Sari

Si Muda Lela dan Si Ayu Kirana
Ibarat keris dengan berdua
Kalau harus jadi cendekia
Jadilah nadi yang rindukan jiwa

Kalau harus jadi juita
jadilah Fatimah yang rindu timbang saksama

Kalau harus jadi setia
Jadilah Tua yang rindukan sebuah empayar kembali terbina

Hidup sekali biar bereerti
Jangan mati berhutang Janji
Merah panji merwarna angkasa
Merah janji daya perkasa

Kepincang menziarah pipi
Campak pak akal di bumi

ini adalah pancang lewa arena menguji fikir bestari
Arena menduka bekas indrawi

Keris sudah taming sari
tinggallah episod ngeri 
Sekali terguris, Sehayat terhiris

Penawar bisa sukar dicari
Jangan ada sebilah lagi
Lagu melaka dan kapal bernama hukum walau sejarah disana lambang ketuanan ini
Jangan roboh dalam lagi


Kalau anjung bergetar Muda Lela tak gentar
kalau bersilang di dalam rakit wangijuga pasaknya


Muda Lela penjana harapan
Dewasa menjadi benteng terakhir
Azam laut tekad menggunung
Dirantau ini ciptalah jantung
Berjanjilah si Muda Lela


Untuk menjadi bangsa jauhari
Bangsa yang fasihkan bahasanya
Bangsa yang teguh di bawahnya
Bangsa yang ikhsan jiwanya
Muda Lela pantang derhaka


Biar berani kerana benar
Kita lahir memeluk amanah
Bial dewasa menunai janji
Janji melakar akti mulia


Sekali Malaysia tetap malaysia







imagine that you have to use chinese to give ur chinese's friend the meaning of the PUISI.and yeah. thats what im doing for my whole day yesterday. i was fun!

btw, her name is......i dont but i called her Hashimah. thats her malay name that her teacher gave to her.and she's studying Bahasa Melayu.



Friday, May 13, 2011

HOMESICK!

tis morning when i wake up i suddenly feelin down! 
i miss my mom, my dad my cat
cousins...
i really dont know how am i goin to get through my day for the next 3 years.
away frm home.


:(

Thursday, May 12, 2011

Japanese knows how to have fun before we say "おやすみ なさい"

its holiday for me! but still my junior have class tomorrow.haha. tulah siapa suruh jadi budak foundation:D

and tis is what happen bila dah takde kerja!



girl berdua tu yang jadikkan mereka ni nyah.
tapi tak nampak sangatlah make up dia......aiya!

cphotinklah kau orang nih!


ps:おやすみ なさい (oyasumi nasai)
or in malay we say it selamat malam.

ok tajuk entry lagi panjang dari post. hehe

Tuesday, May 10, 2011

Aku kantoi merokok

salam peeps. pagi ni tiba2 tulus rajin pulak nak bw. so walking punya walking tulus sampai kat rumah,saidatul hawa
she made an entry about darah babi dalam rokok.

so kajian menunjukkan ada darah babi dalam rokok.arak, dll.
but, im not a scientist. take the good and say good bye to the bad.

my father is a non smoker.2008, masa tu baru lepas habis spm.so bila dah lama lepak kat kampung takde benda nak dibuat, so aku pun lepak2 jelah ngan cousin, pak cik, mak cik, beruk, kucing ayam...

entah mcm ne tah tiba2 berminat nak try cuba2 hisap rokok. so rileks jelah amek rokok pak cik sebatang.pak cik aku rileks je.haha!

lupalah pulak berapa kali sedut.yang penting tak lebih 3 kalilah. ehe~

aku sedut tu rileks je tak pun batuk2.dah pak cik aku fikir aku ni mmg smoking lak..hahah!( biarlah rahsia :D)

so masa nak nak g medical check up untuk continue ke Beijing ni, masa xray tu doktor perempuan tu tanya...

doktor: tulus, awak merokok eh?
aku: huh?! eh takdelah
doktor: curi2 ke?
aku: hehe~~~~~~

 lam hati ni takut kot2 kantoi ngan abah yang ngah tunggu kat luar )

ok eh..kat sini dapat bayangkan tak, even 2 3 kali je tulus sedut asap benda alah tu dah doktor dapat detect asap dia kat paru2 tulus. ni pulak cuba bayangkan the one yang memang sejak azali dah merokok. maybe paru2 dia dah lemas ngan asap..


berhenti jelah korang.....tak berbaloi pun smoking ni..rosak janin bini korang je...janin bini korang tu baby korang lewtu...


kalau nak ikutkan tulus kat sini banyak je peluang boleh smoking.tiba2 problem dtg tu rasa dah tatau nak lepas geram camna.tapi alhamdulillah so far tulus taklah that stupid.

think before you act guys!


YOU LL NEVER WALK ALONE

i have no acceptable reason why im deactivated my fb account.
im still tryin to get through the next hour without crying.
for god sake i hate being part of it.

i was so confused right now.
i hate my self for making him feeling save.
there's possibilities that he will left you when you cant give them what they want.

also high possibilities he feels bored.come onlah girll..most of them r looking for perfection. i didnt said all of them.

why are we always looking for someone serious when they just playing around?

so u have to face this
  BROKEN HEART!
  that s for sure
  but dont let it ruin ur life
 face it


well. actually there's nothing serious happen. perhaps just PMS. sorry because im just that normal. 


hehe..:)

Monday, May 9, 2011

Abit ku kena minyak panash.... :(


kalau benda tu Allah cakap jadi kita nak elak camna pun tak dapat der....itulah yang terjadi pada arnab kesayangan tulus ngan kawan2. still ingat tak Abit ngan Ucop ( memang taklah en? )

citenya gini...semalam kwan tulus g dapur masak nugget, then masa nak masuk bilik tu tah camna agaknya susunan barang2 lam bilk tak  strategik, kaki kawan tulus boleh tersadung pulak..dengan tangan pegang kuali panas lagi.... minyak panas itu TERRRRsimbah ke abit. Abit...:(


ouch! even tak tengok kejadian tu tapi kite lak yang rasa nak nangis. huhu.






kesan akibat minyak panas. and tis tis picture shows part of badan abit yang terkena minyak panas.

kening dia,leher, mata...( mata tu harap takde papelah ).kesan dia bulu abit macam dawai da.


skunk ni abit taklah kritikal sangat.cuma bila bukak sangkar tu abit tak excited nak kuar main ngan kitorang. yang perasan kalau nak belai dia dia ngelak. 

ABIT...abit sakit ke eh...?hehe

hurm..kalau tak cergas besok maybe akan antar klinik haiwan.



abit before and after.


picture yang abit amek ngan japanese. masa tu abit nampak muda dn sihat.


now abit nampak tua gila! haha

korang. sayang2 tulus semua....

doakan abit panjang umur yea..and buat abit dan kawan tulus..

da takdir Allah Abit kena minyak panas.qadar Allah. hee~

terima kasih.

Wednesday, May 4, 2011

a date with Timbalan Perdana Menteri

okay enough about photoshoot musim autumn. now nak cerita pasal lawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin ke universiti tulus Beijing Foreign Studies University.

Last two week punya cerita actually but still mencari masa untuk update tis entry. :)

bertempat di HOTEL bla bla bla...( i cant even remember my teacher's name ), lebih kurang pukul 6 ptg, kitorang gather kat sana.omg hotel tu memang 5 stars.i dont belong there. ( someday i will insyaallah ) and the food..reallyyyyy mmmmuah!!! sedap sangat. nothing much that night. just dengar secara live tan sri berucap. feels really homie. rasa semacam kat malaysia je. but rasanya kalau tulus dok malaysia pun tak mungkin dapat jumpa tan sri. 

haha ini nak cerita kejadian before dinner.masa ngah bosan menunggu untuk dipanggil masuk dalam dewan makan tu tulus ngan geng termasuk abang Zul ( our own guard ) lepak kat Starbuck. then a mamat Scotland ni dengan peramahnya tanya itu dan ini. well..tulus taklah cakap yang my english is good tapi so far apa yang dia cakap tu boleh tangkap. kalau tipikal malay cakap memang bolehlah faham. tapi kalau korang dapat bertutur bahasa Inggeris dengan lancar dengan orang2 mereka then boleh dikatakan yang korang memang berjaya dalam penggunaan bi korang! :)




tak berapa nak ingatlah nama mamat tu . sokayh tulus letak fakhrul eh.hehe ( main sebat )


fakhrul : what are you doing here wearing your tradition dress..looks very pretty.
tulus : thank you:). im here because im having dinner with my deputy prime minister. 
fakhrul : ouh. so you must be a very important people in your country.
tulus : haha! no im just a student and he would like to meet the malaysian students who study in beijng.

fakhrul : ouh i see...so can i meet him and shake hand with him?its my pleasure to meet him
tulus : hahahaha! i dont know fakh..rul. its not my job. :D




me with Tan Sri. picture ni priceless! bagi tuluslah...takde sorang pun yang amek picture sorang2 ngan Tan Sri. i was so nervous at dat time sebab semua mata pandang arah i. haha! but...peluang itu cuma sekali seumur hidup so just ambil jelah. hehe

dialog tulus ngan Tan Sri

tulus : Dato'...eh! Tan Sri. maaf ganggu tapi saya nak ambil gambar dengan Tan Sri boleh?
Tan Sri: boleh tapi cepat sikit...


peace! hehee!

and the rest of the ceremony is full of wasting memori kad je. hehe


my kesayangan. group usrah!ada kenan kat mana2 tak? pm tulus. hehehe!okay semua single baru perasan. hehe





looking at those chicken makes me wanna cry!







entahlah den pun tatau nak update apo. haha!


oklah. untuk date hari kedua pulak tpm buat lawatan ke universiti tulus. and tis time, kelas tulus kena buat persembahan! omg!!!!!! 


persembahan untuk tpm! really!!!!?


but the shows must go on...


amoi2 ni semua adalah peajar jurusan bahasa melayu kat uniersiti tulus. 



me and my classmate.korang dapat bayangkan tak betapa kencangnya, betapa rancaknya jantung ni berdegup degap! buttt kalau dah mmg kelas tulus yang buat persembahan mmg tak sah kalau tak lupa lirik. hehee









 .the women in white is my "laoshi".
ngah menyolek girlfriendsssssss. selagi tak macam badut pipi masing2 laoshi takkan approve it








and beliau loves it. :)








anatara petikan ucapan Tan sri


Malah beliau berkata, di sekolah-sekolah di Malaysia, murid-murid bukan Cina juga digalakkan untuk mempelajari bahasa Mandarin.

Katanya, beliau percaya dengan menguasai bahasa Mandarin, generasi muda pelbagai kaum di Malaysia akan dapat menghargai bahasa serta kebudayaan kaum Cina, yang menjadi antara aset penting dalam khazanah kepelbagaian budaya di Malaysia.
"Di sekolah-sekolah di Malaysia, bahasa Mandarin bukan diajar sebagai bahasa asing, tetapi sebagai bahasa ibunda kepada kaum Cina," katanya semasa melawat Beijing Foreign Studies University hari ini. 







tulus masuk berita.haha! ieyqa adam looking gojes there...pak wartawan. lain kali inform dulu taw...ni tulus ngah betulkan make up hang g rakam watpa...wat malu kat orang kampung den yo! hahaha! jussst kidding.


with whatever reason, memang bagus untuk kuasai semua bahasa di dunia ni.cuma identiti kita sebagai melayu jangan diabaikan.


oklah! ngarut je. bye sayang semua!

Tuesday, May 3, 2011

cinta itu kejam

boleh tak kalau kita cakap cinta kita itu jodoh kita?atau boleh tak kita cakap jodoh itu pasti ada?berapa banyak masa kita membazir semata mata memuja cinta kita. berapa banyak ibadah yang tinggal semata2 untuk mendampingi cinta kita. 

berapa banyak hati lagi untuk kita cintai. 
berapa banyak kesan luka di hati yang perlu kita sembuhi.

ada yang merayu rayu untuk dicintai...

ada yang terkapai2 dalam alam yang percintaan yang sedang mereka lalui...

ada yang menangis kerna tak kenal siapa yang dicintainya..dan ragu2 dengan siapa yang dincintainya.ragu-ragu itu hak milik syaitan yang ubatnya adalah berdoa kepada allah agar ditetapkan hatinya tentang siapa yang dicintainya.

ada juga yang menerima siapa yang mencintainya.

mungkin salah satu ini terjadi pada teman temanku termasuk diriku sendiri.

ya allah...sesunggunya perkenalan akan berakhir dengan perpisahan..tapi aku harapkan semuanya tertulis sendiri olehmu..
bukan kerna jalan yang ku pilih sendiri.



agar segala pengajaran dan peringatan akan buat ku lebih dekat padamu.












tak perlu tahu kenapa bukan hati itu
tak perlu tahu kenapa bukan rupa itu
tapi perlu tahu apa ada sebalik hati dan rupa itu...




:)