Tuesday, March 29, 2011

Tokoh Pejuang Bahasa Melayu yang korang wajib kenal



tulus gelarkan beliau ayahanda. korang boleh panggil beliau prof, ustaz, ayahanda semua boleh...

serba sedikit tentang ayahanda...
Penyandang Pertama Kursi Pengajian Melayu Kerajaan Malaysia di China, berpangkalan di Beijing Foreign Studies University; sebelumnya Pengarah Jabatan Bahasa DBP, Profesor Bahasa di UPM dan di UM; tenaga akademik UIAM, Universiti Brunei Darussalam dan UPSI; Profesor Tamu Pusat Pengajian Asia Tenggara, Universiti Frankfurt, Jerman dan Universiti Sumatera Utara; Perunding Seberang Laut Kementerian Pendidikan Singapura; Presiden Persatuan Linguistik Malaysia (2000-2008) dan anggota Kumpulan Perihatin; pernah aktif dalam Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM) dan Majlis Antarabangsa Bahasa Melayu (MABM); penyampai lebih 200 ucap utama, syarahan, kertas dasar dan kertas kerja di dalam dan di luar negara (Australia, Belanda, Brunei Darussalam, Indonesia, Jerman, Kampuchea, Korea Selatan, Perancis, Rusia, Republik Rakyat China, Singapura, Sri Lanka, Thailand); penatar kurus bahasa dan penulisan profesional; penulis lebih 50 judul buku bahasa dan pendidikan serta kamus; Profesor Adjung UPSI.
 
 
 kalau korang malas baca...meh tulus terangkan sikit eh...
 
nama ayahanda: Professor Awang Sarian
 
sekarang ni ayahanda menjadi cikgu bahasa melayu mengajar anak2 muda dari bangsa china di universiti tulus ni, Beijing Foreign Studies University.
 
antara yang menarik dalam blog ayahanda,
Peranan Bahasa Melayu Dalam Pembinaan 
 
 
 
 
Islam di China 
 
 
 
 
Memperingati 37 Tahun Pulangnya Za'ba ke Pangkuan Allah
 
 



semua ni hasil kajian dan titik peluh ayahanda sendiri. tak ada macam kita yang suka "copy and paste" orang lain punya. hehe. original punya....
banyak lagi yang menarik dalam blog ayahanda yang kalau kita baca kita akan rasa betapa jahilnya kita tentang bangsa kita sendiri.
 

jadi kalau sayangkan bahasa dan bangsa kita , sekali sekala tambahlah ilmu di blog ayahanda. perit dan lelahnya dalam membuat kajian di seluruh pelusuk dunia terbayar andai kita menyokong ayahanda. bukan orang lain pun....orang kita jugak. hehe..

ni link blog ayahanda.

kata-kata dari Tulus,

berdampinglah dengan mereka2 yang memberi manfaat dalam kehidupan kita. 

Sunday, March 27, 2011

misi top up iman

with all the chaos...result spm teruk ke..kisah cinta baru bermula ke...kisah cinta dah berakhir ke....apa yang penting sekarang ni cinta kita kepada Illahi tak berkurang malah bertambah hari demi hari.
 
insyaallah cinta yang kita cari selama ni ada jika kita melabuhkan cinta kita terhadapNya terlebih dahulu.

tulus pun dah tatau nak buat apa.tulus takut untuk jatuh cinta.tulus takut akan meletakkan cinta tulus terhadap Allah di tangga kedua atau ketiga..

janganlah lupa bahawa cinta yang kita miliki sekarang ni adalah anugerah dari yang maha esa juga.gunakan ia ke jalan yang benar.

sebelum semua itu ditarik balik nikmatnya...

okay itu saja...salam...:)


 
 
 
tiada siapa yang lebih merindui kamu selain nabi muhammad saw.
rindulah baginda nescaya baginda akan tersenyum melihat umatnya yang juga merinduinya kelak...
:(

Saturday, March 26, 2011

Ya Allah ampunkan dosaku.......

segala yang baik itu datang dari allah.yang buruk tu datang dari kelemahan diriku sendiri.semuanya bermula dari aku form 2, masa aku mula2 dapat phone...setiapa masa ada saja yang mengsms aku. waktuku tidur, waktu ku sukan, paling aku ingat adalah waktu makan.

sebab ingin membalas dengan segera sms tu aku pun menggunakan tangan kanan untuk menaip huruf2.

tangan kiri pula untuk menyuap makanan.(guna sudu kayh)

sampai satu hari ayahku tegur amalanku itu. 

kadang2 masih terkantoi specially masa makan buah. hehe.

skunk ni bila rentak kehidupan makin laju, masa untuk betul2 menikmati makanan pun sudah terbantut, jadi setiap kali makan, aku memilih waktu belajar untuk mengalas perut yang kosong. 

kegemaranku adalah potato chip dan sushi. 
 aku gunakan tangan kiri untuk memudahkan sambil makan sambil menyantap makanan.setiap kali au berbuat demikian aku teringat pesanan ayahku...

menyuap makanan menggunakan tangan kiri seumpama menyuap &*%$ ke dalam mulut kita...tapi aku nak buat macam mana lagi... sambil study sambil makanlah ikhtiar paling berkesan nak elakkan dari mengantuk....

takkan nak guna sudu lam kelas...kantoilah nanti. hehe.

macam mana ni ek...

Thursday, March 24, 2011

aku tanam mayat kawan aku sendiri...:(

apa perasaan korang kalau korang terpaksa tanam sendiri jenazah kawan korang sendiri?
siapa tak sedih kalau kawan kita matikan.... kawan yang sentiasa teman kita siang dan malam....kawan yang comel. kawan yang gebu, kawan yang tak banyak mulut...(the using for the word "mati" here is because kawan tulus tu adalah arnab peliharaan..)
sebenarnya tulus bukanlah pemilik sebenar arnab tu atau nama sebenarnya " sarip". tapi tulus selalu main2 ngan sarip. dah anggap macam anak sendiri dah! time makan kitorang bagi makan..time haus........kitorang bagi air.. huhu.
sarip ni baru je kawan tulus beli 2 hari lepas. masa beli tu nampak ok je.tapi balik tu sarip selalu cirit. kawan tulus free2 kena cirit dia.(nama kawan dirahsiakan) hehe. sarip ni bulu dia coklat. jarang2 nampak.
arnab ni sebenarnya kalau korang nak taw memang binatang yang sangat senang mati. korang tak boleh mandikan dia dengan air. korang tak boleh bagi dia makan bukan2. dan arnab ni perlukan kawan arnab. kalau sorang2 pun nanti dia mati sebab kesunyian...yek?
senang cer arnab ni memerlukan peliharaan yang sangat rapi!kena betul2 belajar cara jaga yang betul baru dia akan sihat. tapi kalau qadar allah dia nak mati tu mati jugak.. macam sarip..:(
tulus tak sempat bergambar dengan sarip....tapi kawan2 dia adalah...
nilah kawan2 sarip....dari kiri,ucop, cipok,dan abit.comel gilokan!



yang ni cipok... pun dalam kenangan jugak..:(
 kenapalah bila dah sayang kau pun pergi?!

skunk ni yang tinggal cuma abit ngan ucop je...abit&ucop,
kitorang nak tengok kau besar dulu....dah ada anak, ada waris....wuwuwu!:(tak sempat rasa rendang kau.

(just kidding ucop)



 so antara pukul 8-9 pagi tadi sarip menghembuskan nafas terakhir kat bilik kawan tulus...tanpa ketahui apa sakit yang dialaminya.ingat nak tanam awal2 tapi ada kelas...so postpone malamlah. bangkai sarip ni even kecik tapi busuk jugaklah.. nasib takde spotcheck. kalau tak memang kenalah students malaysia....

walaupun menggigil kesejukan tapi ku gagahkan kaki dan tanganku demi ingin kau bersemadi engan aman.

warkah buat sarip dan cipok:

biarpun malam ni kau mungkin akan jadi makanan kepada anjing liar di luar sana..
biarpun lagi 2 hari kau akan jadi makanan ulat2 yang rakus..
biarpun lagi seminggu kau akan jadi baja penyubur kepada tanaman di asrama ni..
atau biarpun lagi 2 juta tahun kau akan jadi sumber petroleum kepada negara di tempat kau disemadikan malam ni..

tapi kenangan kau dan aku cuma mengambil masa sehari untuk diingati buat selama-lamanya...


kajian sifat seseorang melalui tarikh lahir boleh membawa kepada syirik

sekarang ramai sangat yang hantar sifat peribadi seseorang melalui tarikh lahir..siapa yang lahir bulan 3 macam ni..siapa yang lahir 16,5,8 hari bulan perangai dia macam tu....korang suka tak?
 
memang tulus pun suka...sebab macam kita tahu peribadi seseorang tu. kadang2 kita rasa benda tu kena sangat dengan someone2... 
tulus tak nafikan benda tu adalah kajian, bukan ramalan macam tilik nasib tu...orang putih memang cuka mengorek semua rahsia manusia.ramai jugak pakar motivasi kita yang suka mengkaji sifat2 manusia..
tadi tulus berbincang dengan prof tulus. prof tulus ni orang Melayu yang mengajar bahasa melayu di universiti tulus ni...sangat2 tulus segani...beliaulah yang mempertahankan bahasa melayu sampai sekarang ni... tulus tanya pendapat dia tentang  hal ni...
 
dia terus cakap yang benda ni sebenarnya banyak keburukan dari kebaikan.sebenarya, benda2 macam ni boleh membawa kepada syirik. sebabnya bila seseorang tu dah terlalu taksub menilai seseorang melalui tarikh lahirnya, dikhuatiri akan menjadi syirik..
 
tulus bagi contoh eh....
kalau kita suka kat seseorang, dah pakat nak kahwin dah ni, tiba2 dapat taw yang bakal jodoh kita tu lahir pada hari2 yang sekian, kita terus tinggalkan dia..kita kena percaya kepada qadar allah...bukan peribadi seseorang melalui tarikh lahir. bukan semua antara kita yang sempurna. terimalah kelemahan itu. buanglah segala ketaksuban itu.sedangkan nabi yang boleh dapat wahyu dari allah pun tak tahu pasal peribadi seseorang melalui tarikh lahir sahabat2nya....wallahualam...nanti tulus rujuk alquran balik.

lagi kajian manusia yang mereka suka explore adalah BODY LANGUAGE. korang pun kalau baca dalam majalah remaja mesti suka baca part2 body language kapel or kawan korangkan...lepas tu bolehlah apply dalam kehidupan seharian. tulus pun apply jugak. hehe..SEBAB TAK TAHU...

tapi lepas dibasuh oleh prof tadi baru tulus dapat fikir dengan logik alam.

katakanlah kajian mengatakan bila seseorang tu bercakap dengan kita sambil berpeluk tubuh,  orang tu sangat mempertahankan pendapatnya. memang ada benarnya. kalau tulus borak ngan abah atau abang tulus tengah2 borak tu mesti deorang akan berpeluk tubuh. so apa lagi..tulus pun back offlah.. hehe

tapi! macam mana kalau perilau deorang berpeluk tubuh tu disebabkan mereka kesejukan, atau dada sakit ke....itu pun ada logiknya jugak...kan?

banyak juga yang deorang explore pasal soal kejadian manusia.yang kadang2 tak tersedar kita dah sedikit sebanyak jadi syirik sebabkannya...okay tulus cuma cakap pasal tarikh lahir tu kayh....

salah tu datang dari kenaifan tulus sendiri.

 

Tuesday, March 22, 2011

semenjak dua menjak ni asik terharu je ngan korang korang....:(

good morning...assalammualaikum...

baru je 2 3 hari lepas tulus buat entry pasal si puteri tu...dia buat entry pasal tulus....(terharu den!)

itu kat blog...ni kat fb pulak...dari kol 7 tulus membuta sampai kol 3 pagi, bangun2 g mandi, gosok gigi, pakai losyen, dah wangi tu then tulus pun on9...

bukak2 je fb ada junior tag 6 ke 7 picture..ingatkan dia dah start business on9..huhu. rupanya dia copy and paste picture tulus then dia editkan sendiri..(susah2 jelah adik oii...!)

wtpelah teot susah2....kalau nak taw teot nilah yang tulus mention dalam entry ni...hehe.(ok pasni akak memang buat blog pasal ekau yo teot) hehe..

nilah hasil kojo budak tu...




 ada album untuk aku di photosnya..harap juga untuk kekal dihatinya buat selama lamanya.



kat sini kita boleh nampak effort dia mengedit,
layak sekali diberi pujian sebagai pembakar semangat untuk terus berkarya. 




 
teot yang perempuan tu... yang laki ni maybe skandal dia kot. hehe. comel sangat! even dah sweet 16 tapi muka masing2 cute2 je! macam baby je rasa....teringat waktuku masa baru nak up. :D
(ramai jugak yang cakap camtu taw!?)really?




okay rasa terharu sudah memuncak ke kepala2...terima kasih teot eh...akak sayang kat teot! kalau ada apa2 masalah harap sudi berkongsi dengan akak......
 
 
memang kalau kita terharu susah nak ungkapkan dengan kata2. ingin membalas rasa berterima kasih, tapi kadang2 rasa mulut lari tah kemana. rasa ayat beterbangan di udara. cuma cara kita yang membuktikannya...


korang suka gigit orang tak?

okay tujuan nak buat entry ni sebab gigi ni memang gian nak menggigit orang. memang hobi ni dari dulu lagi. tapi dulu akak tulus yang jadik mangsa. skunk ni mana kawan2 yang ada , mana kawan yang dok sebelah memang terpaksalah rasa sengatan gigi arnab tulus ni. macam mana nak stop eh!? haih!!!! 
 
takut gigi jongang je kang.......ni pun rasa mak menggigit ni....! sp sukarela? haha!

Monday, March 21, 2011

respect dalam meluat kepada penyokong kelantan

tahniah kepada pemain bola sepak kelantan yang asik2 menang je skunk ni...first of all nak mintak maaf kat kelantanese di sini, especially jiji.ngan ieyqa adam.
;)
kawe bukan nak ngato pun...hehe

sebenarnya tulus ada ramai member2 dari kelantan..okay memang deorang mana2 pun berkumpulan, cakap bau budu, kadang bahasa china pun teraleh macam kelana.(gabungan china dan kelantan)

 sometimes i do get mad bila deorang cakap bahasa yang tulus tak faham. macam... 
"koho"
"beta"
"jolo"

banyak lagi kot. kadang2 kalau nama orang pun tiba2 boleh ada maksud lain dalam kecek klate deorang ni. errr~

tulus faham dah yang kalau apa2 game deorang mesti kena menang. kalau tak.........hmm...mesti kena menanglah senang citer! hehe


but! tulus rasa takde negeri yang sangat punyai semangat sukan macam negeri ni.

faham en? hehe. okay korang pun faham....huhu.

sanggup ke penyokong negeri sembilan g bukit jalil sokong team n9 sendiri? dahlah dekat kot tak sampai sejam dah sampai bukit jalil.kalau tulus drive maybelah 2 jam.(60km/s)

tapi korang tengok penyokong kelantan macam mana, dari kelantan kot drive semata2 nak support team deorang.....macam mana tulus tak respect.sanggup pulak tu tauke2 keropok support keropok nak agih2 kat penyokong kelantan ni.(nampak dalam video kawan)

yang support mercun tu tak dikira kayh! :D
 
so moralnya kat sini, semangat sukanlah sikit. supportlah walau beli jersi kuning. heh~
itu saja....

tiba2 teringat kat tengku....:D


Sunday, March 20, 2011

akak cuma seorang yang sangat jahil tentang ilmu...

hidup selama hampir 20 tahun memanglah banyak makan garam dari yang baru sweet 16 tuh.hehe

tapi apa sangatlah kalau nak banding dengan asam garam yang nenek ngan datuk kita makan ketika usia sama macam kitakan....kalau dulu umur macam kita ni dah boleh jaga anak, dah duduk rumah masak untuk suami, atau yang lakinya pergi banting padi...
bezanya ngan kita yang sangat merangkak ni....mereka dah lama berjalan.

terdetik hati nak buat entry ni untuk puteri.
i really love that dress...u look stunning just by smilling there.
girl yang banyak muka tulus dalam entrynya... hehe

 
puteri ni kalau korang nak taw dia punyai hati yang sangat halus.cepat menyayangi seseorang..betapa ukhwah dalam diri dia kuat sampai kita yang tak berapa dia kenalnya rasa kasih sayang dalam diri dia tu....hehe.dia banyak buat entry psal tulus.

antara salah satunya...



ok tulus jadi salah seorang yang dia admire...which is bagus jugak sebab at least puteri tak pandang sangat ke arah hiburan. well i mean, urm....ambil artis jadi idola. hehe.
tapi akak nak tegaskan sini yang akak cumalah manusia biasa yang boleh melakukan kesilapan atau yang pernah melakukan kesilapan. akak memang banyak belajar dari mistake akak dan orang keliling, mereka yang tak rebut peluang, mereka yang salah langkah dan lemah jati diri....


sebagai perempuan puteri harus tabah dalam ingin genggam apa yang puteri impikan...and....jangan malas! hehe

lagi satu ni enry yang sweet2 je......suka pulak. hehe


seriously dah tak boleh right click. hehe.

kalau tak memang dah lama letak semua entry dia pasal i..hihihi

puteri, akak appreciate apa yang awk buat.terima kasih akak nak ucapkan kat puteri sebab before ni mana de orang buat macam tu kat akak..even aka memang tak harap tapi bila dah ada ni, akak terharu sangat!....

ameklah iklas dari hati yang tulus ni...hehe.


akak harap kita saling mendoakan satu sama lain yer.....
sayang puteri. 
sayang korang semua jugak

Saturday, March 19, 2011

bawa diri ke Tembok Besar China

 with all the chaos that happen lately, tulus bawak diri ke great wall. welllll, actually i join akak usrah. haha
takde maknanya bawak diri kek tembok besar tu....baik aku g guangzhou ke, hongkong ke... haha

baru balik ni.....segala ilmu yang tulus dapat nanti i'll share it with you ouls...

for the time, jaga diri korang baik2.nowaday dunia ni dah sakit2. bila2 masa je tuhan boleh turunkan bala..tak perlu berperang.tengok kat jepun. kiamat kecil dah berlaku..

nasib baik takde student kita yang mati.

dulu tulus pernah g great wall..tapi cuma melawat jelah.takdelah sampai tidur sana...nanti tulus upload picture tulus masa program tu. skunk ni layan dulu picture dulu2 tulus yer..



dahlah great wall ni dekat atas gunung! then tinggi pula tu!
amazing huh!




minggu pertama datang beijing dah sampai tembok besar china.how lucky is that!



alhamdulillah....


tulus nak tidurlah! ngantuk...hw berlambak! 


sayang korang eh.

Friday, March 11, 2011

my pray is for my USRAH(family) in Japan.

ALLAHUAKBAR! ALLAHUAKBAR!

itu saja yang mampu tulus ungkapkan.
baru je tadi kita digemparkan dengan berita tsunami di Jepun.kalau tak salah di Shang Hai dan Yunnan iaitu bahagian Tenggara beijing ada gegaran. 
bila dapat taw Jepun ada tsunami tadi kepala dah tak ingat apa dah. terus nak taw member2 tulus kat sana mcm mana.
alhamdulilah deorang dah balik msia sebab cuti.kawan2 jepun tulus kat sini dah tentu2 risau.senyap sunyi bangunan ni..

semoga keluarga deorang selamat.
alhamdulillah...doa ibu bapa semua students disini termakbul.beijing masih selamat dari gempa bumi..
Nauzubillah....
tulus sangat2 risau sekarang. anything can happen.macam2 dah yang tulus fikir ni....semua bukan2.
cuma tulus harap hati dan perasaan tulus tenang malam ni. 

doakan semuanya selamat dan harap ambil pengajaran dari apa yang Allah turunkan.tolong jangan leka lagi!

maka rugilah kalau korang masih leka dan tak beristighfar bila melihat apa yang terjadi.

dan please, please, please!!!! stay away from the sea!!!
kalau nak photoshoot or dating kat laut harap batalkan niat tu.

laut dah semakin tenat sekarang.dunia makin tua.bila tuhan murka takde sorang pun yang boleh terlepas.

take a few second to pray for His forgiveness....

maafkan jugak salah silap tulus kat korang yer....aku sayang saudara seislamku...:)

Thursday, March 10, 2011

JELAJAH BLOG LUAR NEGARA 2011

 


Hi abg Ben, hi semua bloggers.....Tulus fikir 2 3 kali before nak masuk segmen ni.i was thinking.....

layak ke nak masuk segmen ni? layak ke nak gelar tulus ni student overseas like wut others think of students overseas are..

yang matang, berdikari, enjoying every single day they have never before experience.and im not a medic or engineering students.
im just a Budak Bahasa and im learning chinese.

kalaulah kawan tulus yang sekolah Chuang Hua tu dengar mesti dia cakap 
"ek eleh baik kau skola sama ngan aku...chinese aku better dari ko larrrh.."

errr...(thats never happen actually)

tulus cumalah budak bahasa yang akan jadi pendidik mengajar di sekolah2 biasa after habis grade. tapi Tulus bersyukur dapat apa yang Tulus idamkan selama ni...

tulus officially dah setahun lebih kat Beijing, China and tulus dah makan sangat dengan Chinese. even yang kat Malaysia tu..
MONEY+BUSINESS+RAJIN


from Kuala Pilah to Beijing!

kenangan manis sampai tulus hampir kena kencing manis.hehe..
of course i feel so happy bila scholar tulus boleh disamakan jumlahnya mcm orang bekerja. but apa paling priceless and meaningful is that,


Beijing banyak mengajar tulus erti apa itu pengorbanan, erti bersyukur, erti cintakan ciptaan Allah, tulus dah banyak melancong sana sini dan hasilnya Tulus malu dengan diri tulus sendiri...

betapa dulu tulus sangat tak menghargai pengorbanan dan tulus bertambah sayang dan sayang dan sayang 100x kepada parents tulus.i was so stupid back then.i dont really loves my mom' cooks.and now?? mana tulus nak cari karipap kat beijing ni?
sp nak masakkan gulai lemak cili api kalau tulus balik dari kelas?

:(


Tulus sedar betapa kecilnya malaysia, negara yang tulus banggakan selama ini.betapa mereka lebih mengenali kita sebagai rakyat Indonesia.

betapa kecilnya diri ni kalau nak dibandingkan dengan ciptaan Allah.tulus dah nampak betapa islam di malaysia sangat menyedihkan. i cant really answer their question.

apa korang nak jawab kalau deorang tanya 
"why do some muslim wear shawl and some of them dont?"

help me to give them a good ans.

Tuhan memang dah tetapkan Tulus ke Beijing. di sini jugalah tulus kenal apa itu erti usrah.

Usrah juga bermaksud keluarga. tulus tak pernah kesunyian di sini. keluarga tulus sangat supportive. that priceless..
and of coss disebalik tabir manis tu terselit kepahitan.dan lagi pahit dari kopi mak dara.

i really wanna see myself in different form. but i havent start anything yet.

sometimes i do feel miserable.but quickly i wake up from tis nightmare..

and i realize that im not dreaming.in tis real life, sometimes you got to go to the pain before living your dream.

and for those yang nak further study overseas..

make sure niat korang baik. bukan nak show up ke apa ke..
 tapi kalau niat nak melancong i loikeee!..
hehe:)

nasihat kepada yang nak study overseas...

what you see is what you get!!
TO THE FUTURE BABEYH!




 her name is tulus. she aint no hollywood baby. she came from a small town kuala pilah. her mother is also a mother of 4 raised her with courage. never really sleep just wanna make sure that theres no any freakinn mosquitoe get any bite from her own blood.


her father is the only man who work and give nafkah to the family.with only a little amount of money back then, i really dont know how they do it.

when she was so young her father always told her 

"someday you have to go out there and play with the snow...make yourself whiter..."
"someday you have to experience how it feel to be on a plane"
"someday you have get the scholarship and go see the world beyond! the scholarship comes from my money and the only person i want it to be spend by is you"

(abah taklah speaking seteror tulus actually) 
hehe





her personal life....are just like other teenager..
her social life and shapaholic manner is worrying her parents.
everyday after school never really back at 3.she herself dont really know where she off to..
with whom she hang out with....but now she realizes... that all of tis stuff.....are just an unfinishes business....

the better your positon are, the better your sosial life are...

and now she get the second chance to change her life.there aint no way she gonna surrender.

MAJU WITH ISLAM!
 


Wednesday, March 9, 2011

TIPS UNTUK LEPASAN SPM

Okay sis tulus is pretty sure that most of you guys yang baca en3 akak ni tengah tension nak pilih apa yang terbaik untuk masa depan korang. 
 
akak pun nak korang explore bidang yang korang minat..tak kesahlah law, engineering, guru, dancer, chef wutever..

tapi apa yang penting jadi yang bertauliah.
nak tahu kenapa certain pemuzik yang berbakat tapi tak boleh sucsess?
sebab kelayakan tak tinggi

so apa pegangan sis kalau cari kerja adalah akak cari pekerjaan yang end up smeday to give me title.
like Dr, Prof, Dato', Cikgu ke...
sebab biar rasa berbaloi sikit.
hehe!

good luck 

Tuesday, March 8, 2011

Perpaduan Saudara Islam di Beijing.

so tired...baru je balik dari kelas.otw balik tadi adalah pak cik ni, orang Xinjiang, btw Xinjiang tu satu negeri di china and mostly orang2 dia rupa ala2 Turki. so cun2 n handsome. (doakan jodoh tulus orang sana):D

pak cik islam ni jual makanan tepi jalan.
kawan yang tengah kelaparan ni pun apa lagi, serbulah gerai dia. gerai dia simple je. basikal tua, pastu ada macam meja nak letak makanan. tu macam atas tu. sedap. manis. dan tak keras. selamat gigi i. ehe

eventhough tak berapa nak faham cakap dia, bukan sebab tahap mandarin i rendah kayh, hehe, tapi sebab bahasa dia campur2 dengan bahasa Xinjiang, so kitorang wat2lah faham, at first we though he said , *liu kuai* (6 yuan=rm3)
so kitorang pun keluarkanlah duit. bila nak bagi duit tu pak cik tu tolak kawan i. haha tak boleh bla. ingatkan marah sebab tak faham cakap dia. last2 dia cakap, 

"women shi musilin, suoyi bu yao qian"
maksudnya, kita ni bersaudara, (islam) jadi tak perlu bagi duit. makan je..
 

at first agak malu jugak sebab takut ada orang china yang bukan islam dengar yang kalau orang islam beli makanan dia tak perlu duit, tapi lantaklah. rasa best pulak makan free en. hehe
so lepas ni kalau beli lagi makanan dia nak bayar ke tak?
itu yang buat aku sedikit serba salah.
sesungguhnya semua umat islam bersaudara. maha pencipta kita sangat Bijaksana.tapi keadaan macam ni jarang2 kita tengok kat malaysia.kebanyakannya selfish. mungkin keadaan tak mengizinkan i dont know. i cant say anything because maybe someday i will have place in their situation.

tak boleh sesuka hati cakap kalau tak kena kat diri kita right?
so.... thats all. got class at 2.

takbir!
:)

itu bagiku cukup mencukupkan

memang sem baruku sangat mencabar bagiku yang lemah ini. walaupun bagi mereka yang bergelar doktor, rutin harianku boleh dikira sebagai pembaziran, tapi wutdehel
 
aku capek! hehe. selalu fikir kahwin lagi best. penat2 suh suami picit2 kepala. penat2 suh suami masak. tapi memanglah singkat otak aku kalau aku carik sendiri jodohku itu sekarang ni.huhu
 
kalau dah namanya suami tu dah kompem2lah dea yang nak kena bela. sapelah nak bela isteri enn...kalau awek tu 24 7 jadi bodyguardlah, jadi spa lahhh... hehe
memang semangatku untuk berblog masih ada, tapi amanahku sebagai seorang pelajar masih didahulukan. cuma aku tak boleh lekang dengan fb. 

memang tak dinafikan aku ni manja dengan darah dagingku. tujuan aku on9 bukanlah sebab aku nak diriku dikenali ramai. bukan atas tujuan digelar ratu sosial network. tapi sebab mahu melihat mereka di hari2ku..





walaupun tak semua dari saudara maraku yang on9 tadi, tapi itu sudah cukup menghilangkan resah di hati. fikiranku yang selalu tertumpu kepada yang negatif bila berjauhan dengan mereka kini lebih tenang. 

memang kadang2 tu tulus sensitif sangat. kadang2 rasa rindu sangat2 sampai tah apa2 je boleh nangis. tapi perkara yang paling susah tulus nak buat adalah bagi tahu mereka yang tulus sayangkan mereka. dan rindukan mereka。 sebab tulus taw mereka lagi merindui diri tulus.

:(

aku sayang korang...termasuk korang2 jugak.
thanks share dengan tulus.